VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbaření: Český všelidový sport bez konkurence

Východní Čechy - Mykolog Jaroslav Kocman odpovídal na otázky čtenářů Deníku. Největší houba, kterou našel, vážila pětadvacet kilogramů.

22.6.2009
SDÍLEJ:

Houbař. Ilustrační fotoFoto: Archiv

Houbaří jenom Češi? Nebo někde existuje i další houbymilovný národ?
V tomto všelidovém sportu asi nemáme konkurenci. V okolních národech (zvláště směrem na východ) bychom také ještě houbaře našli, ale už ne tolik. V západní Evropě, ve Skandinávii nebo třeba v Americe chodí na houby jen málokdo, také je tím pádem neznají.

Děda vždycky vyprávěl o tom, jak chodil na houby s „nůší a kosou“. Zažil jste i vy někdy takovou úrodu?
Ono se vždy říká, jak dříve rostlo víc hub, víc svítilo slunce, víc padal sníh a tak. Ale vážně. Samozřejmě jsou období, kdy opravdu je hub plný les a ještě navíc je třeba mít štěstí a dostat se na ta správná místa dříve než druzí. To se ale týká spíše hub, které znají všichni běžní houbaři, typicky hřiby. Pokud znáte jedlé druhy třeba čirůvek, strmělek nebo pavučinců, lze jich na místech, kde rostou, nasbírat desítky.

Neznáte náhodou nějakou dobrou houbařskou anekdotu?

Napadá mě jen, jak šli dva na houby a prostřední upadl…

Slyšela jsem, že na houby se dá chodit i v zimě. Jaké druhy jedlých hub v zimě rostou? A jak se dají upravovat?
Na houby lze chodit i v zimním období, v této době roste na dřevě penízovka sametonohá. Ale v mrazivých týdnech ne, musí být okolo nuly. Nejčastěji se objevuje v listopadu a v prosinci, v lednu a v únoru jen v dlouhodobě teplejším úseku. Nejlepší její použití je asi do polévky.

Rád bych věděl, jestli se dá zachránit smaženice, dostane-li se do ní omylem hořčák.

Pokud ho tam není příliš mnoho, tak by to snad šlo. Přidat další houby, vajíčko, krupici, „přerazit“ pachuť kořením. Ale je otázka, zda to stojí za tu námahu a výsledek je nejistý.

Slyšela jsem, že pravá delikatesa jsou smažené klobouky bedly na másle. Myslíte si to také?
Klobouky bedly na másle jsou opravdu hodně oblíbená úprava. Asi proto, že chutí trochu připomínají maso.

Existují houbaři, kteří se třeba specializují jen na sběr jednoho druhu hub? Třeba holubinek?
Pokud pomineme takzvané hříbkaře, tak zejména mezi odborníky jsou určitě specialisté na jeden určitý rod a jeho zkoumání zasvětí často celý život. To ale neznamená, že by neznali (i když méně) ostatní rody. Znalec hub, který by se vyznal ve všech rodech hub a určil cokoliv, na světě není a nikdy nebude.

Neznáte nějaký dobrý a hlavně netradiční recept na úpravu hub?

Houbových receptů, které používám, je spousta, ale pochybuji, že by některý byl až tak netradiční. Kdybych měl jen jmenovat - houbové řízky, houbové polévky, omáčky, zapečené houby, houbové rizoto, houbové karbanátky, maso na houbách atd.

Jakou nějvětší houbu jste doposud našel?
Téměř klasická otázka všech houbařských besed. A odpovědí většinou překvapím - 25 kg. Nebyl to ovšem žádný hřib, ale trsnatec obrovský, rozložitá houba, která roste na zbytcích stromů. Na výstavě hub v našem městě bývá pravidelně vystavována.

Celý rozhovor najdete na havlickobrodsky. denik.cz/houby

JAROMÍR KULHÁNEK

22.6.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení