„Akce stála za to. Celkem se zúčastnilo 46 dvojic, někdy byly dokonce i trojice. První místo vyhráli Poláci, druhé měli Češi a třetí zase Poláci," uvedl organizátor soutěže ve sjezdu na saních Vojtěch Špinler.

Ten měl radost i z příjemného počasí. Bylo totiž hezky a nefoukalo. „Teprve prvním rokem se nám podařilo nemrznout. A když někomu byla přeci jenom zima, mohl si dát teplý grog, čaj nebo svařák," řekl Vojtěch Špinler.

Že se akce vydařila, potvrzuje i třicetiletý účastník Michal, který se sjezdu zúčastnil už podruhé. „Oproti loňsku byla trať delší a rychlejší. Bylo to více vychytané. Také bylo lepší, že se jezdilo na více saních, jízdy tak plynule navazovaly," přiznává Michal s tím, že jízda dolů mu trvala něco přes minutu.

Součástí zábavy byla také muzika. Závod odstartovala Kačenka s Rampušákem, kteří ukázali, jak se na rohačkách vůbec jezdí.

„Bylo hodně lidí, kteří si to chtěli jenom vyzkoušet, ale závodit nechtěli,  jenom se svézt na saních. Takže se tam ještě pak dvě hodiny jezdilo," prozradil organizátor a doplnil, že někteří závodníci na sobě měli prvorepublikové dobové oblečení. Někteří dokonce přijeli i na dobových lyžích.

Tito účastníci pravděpodobně přijeli právě z Olešnice, kde byl soutěžní disciplínou sjezd na historických lyžích.

Zde se závodilo ve slalomu a ve skocích. „Zúčastnilo se asi 115 závodníků. Vzhledem k tomu, že loni jich bylo necelých 80, tak jsme takový počet neočekávali," vysvětlil organizátor Milan Martínek.

Historické závody v Olešnici se konaly za mezinárodní účasti. „Přijely dvě party Rakušáků, kteří dorazili podpořit naši akci. A kdo byl nejlepší? Jelikož bylo více kategorií, je to těžké. Ovšem v té nejprestižnější, ve které bylo nejvíce závodníků, byly lyže bez hran do čtyřiceti pěti let. Na prvním místě se umístil Petr Hakr, druhé obsadil Otakar Krásný a ze třetího postu se radoval pan Rydval," prozradil výsledky organizátor akce Milan Martínek.

Podmínkou startu bylo dobové oblečení. Na starých lyžích totiž člověk musí být i náležitě oblečen, aby to časově odpovídalo.

„Některé dámy měly vypůjčeny krásné róby, takže jezdily v dlouhých šatech a spodničkách  – to bylo nejhezčí. Chlapi měli tříčtvrťáky, podkolenky, košile, svetry a podobně," přiznal Milan Martínek.

Samozřejmě nesměl chybět ani doprovodný program. Pro pobavení dětí na závěr oblohu osvítil ohňostroj a malí sportovci měli také k dispozici park, kde mohli pekáčovat a sáňkovat.

„Letošní ročník byl třetí a my už samozřejmě řešíme, co uděláme příští rok. Už víme, že můžeme očekávat přes sto závodníků, takže je potřeba zapracovat na tom, aby to odsýpalo rychleji," dodal Milan Martínek.