Nezaměstnanost na RychnovskuNa Rychnovsku je nejnižší nezaměstnanost 
v republice.

Podíl lidí bez práce na Rychnovsku, kde situaci příznivě ovlivňuje automobilka v Kvasinách, klesl v březnu na pouhé 2,5 procenta. Stejně nízká nezaměstnanost byla pouze v okrese Praha – východ.

Na úřadech práce jsou ale i lidé, kteří jsou v podstatě neumístitelní – důvodem je několik faktorů – může to být kupříkladu sociální začlenění, ale i vzdálenější místo bydliště.

Nejen kvasinská automobilka přijímá nové zaměstnance. V jiných koutech země je ale situace odlišná.

Velkou nejistotu cítí například karvinští horníci z černouhelné společnosti OKD. Ti by ale mohli podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) pracovat v automobilovém průmyslu. Jednou z možností jejich uplatnění je právě kvasinská automobilka. Horníci by dostali také příspěvek na dopravu.

Podle místních by ale tito lidé stejně museli hledat nějaké ubytování, protože dojíždět každý den z Moravskoslezského kraje by bylo opravdu nereálné.
Místní ubytovny ještě hlásí nějaká volná místa. Okolní obce a města jsou na tom ale podstatně hůře. Nemají totiž moc možností, kde nové zaměstnance ubytovat.

V budoucnosti by tu měla vzniknout nějaká ubytovací zařízení, případně volné parcely pro výstavbu, je to ale běh na dlouhou trať.

Pracovních příležitostí je díky průmyslovému rozvoji v okrese opravdu dostatek. Mohli by je využít i horníci z černouhelné společnosti OKD, kterým hrozí ztráta zaměstnání a své uplatnění by tak mohli najít také v automobilovém průmyslu.

Na Rychnovsku je nejmenší podíl nezaměstnaných v republice. Nábor zaměstnanců v kvasinské automobilce a ostatních firmách, stále pokračuje, počet uchazečů o zaměstnaní se tedy snižuje. To potvrzují i na rychnovském úřadu práce.
„Naše možnosti jsou velmi omezené. Nemáme ani problém s odbornou kvalifikací, do kvasinské automobilky totiž mohou nastoupit i lidé bez technického vzdělání, ty zpravidla zaměstnávají agentury. Ti, kteří splňují odbornou kvalifikaci, pak mohou pracovat jako kmenoví zaměstnanci," prozrazuje ředitel rychnovského úřadu práce Petr Richtera.

Podle něho by se v automobilovém průmyslu horníci uplatnit mohli. Podle Richtery ten kdo chce pracovat, tak na Rychnovsku tuto možnost rozhodně má.
Práce v okrese je, problém ale nastává, kde by karvinští horníci, ale i další noví zaměstnanci automobilky, kteří nejsou z okresu, mohli bydlet.
Okolní obce i města tuto situaci již řeší, není to ale nelze to uspíšit. „V obci staví developerská firma dva bytové domy. Každý bude mít 19 bytů, takže celkově zde přibude 38 bytových jednotek. Snažíme se zajistit i vhodné pozemky pro výstavbu, to je však dlouhodobá záležitost," vysvětluje místostarosta Kvasin Ivan Ešpandr.
Podle jeho slov je to v okrese s bydlením opravdu problematické.

Obdobná situace je také v blízké Solnici nebo Rychnově nad Kněžnou. „Nějaké volné městské byty jsou ještě k dispozici ve škole v přírodě, zde se často mění nájemníci. Co se týče vhodných ploch pro výstavbu domů, těch má město opravdu málo," svěřuje místostarostka Rychnova Jana Drejslová.
Do budoucna by mohl vzniknout bytový dům také v ulici Mírová, zatím ale není nic rozhodnuto.
Možnost ubytování nabízí také místní ubytovny, ani zde ale není volných míst přehršel. „Máme tu zhruba padesát volných míst k dispozici," uvedl provozní ubytovny Orione v Rychnově Josef Pechanec.