Jenže z legrace se může rázem stát boj o holý život. Led podle hasičů nemusí být vždy dostatečně silný na to, aby unesl dospělého člověka, někdy i dítě. A to ačkoli se teploty drží pod nulou.
Člověk by měl být velmi obezřetný a měl by se ujistit, že je šířka ledu minimálně 10 centimetrů.

„Než někdo na zamrzlou plochu vstoupí, měl by si určitě předem zjistit stav ledu. Stačí si vzít kámen o velikosti zhruba půlky hlavy a hodit ho na ledovou plochu, když nedojde k praskání, je rybník dostatečně zamrzlý," radí velitel dobrušských hasičů Vít Klouček.

Voda bývá nejméně zamrzlá u břehu a u stavidel. Je důležité, aby člověk nikdy nevstupoval na led sám. „Jestliže se i přes veškerou opatrnost propadnete do ledové vody, zachovejte klid. Prudkým kopáním nohama se snažte dostat na hladinu, paže rozložte ze široka na led a neustálým kopáním nohama se snažte dostat co nejdál na led a plazením co nejkratší cestou na břeh," poradila tisková mluvčí hasičů Nicole Zaoralová. Pokud se led stále propadá, zvolte jiný postup. Vyhlédněte si nejkratší cestu ke břehu a začněte si cestu prolamovat rukama. Při pokusech dostat se na led, případně na břeh, moc dlouho neváhejte. Studená voda vás brzy vyčerpá a záchrana bude náročnější. „Pokud se propadne pod led někdo z vašeho okolí, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano," poznamenala mluvčí.

Na Rychnovsku k takovýmto nehodám dochází ojediněle. Jsou zde spíše mělčí hladiny, které zamrzají bezpečně. Hasiči musí být přesto proškoleni, kdyby k propadnutí do vody došlo. „Výcvik na Broumaru byl již třetí v pořadí. Každá stanice má svého vycvičeného lektora, který dále informuje ostatní. Je důležité, abychom byli na tuto situaci připraveni," dodává Klouček. ⋌(zem, star)