Akce Hasiči čtou dětem Hasičské pohádky se konala v celé republice. Děti si přišly na hasičské stanice poslechnout pohádky z knihy, na které se podíleli právě samotní hasiči. Výjimkou nebyl ani Rychnov.
„Přišly děti ze školky a pak z prvních a druhých tříd základní školy v Rychnově. O tuto akci byl opravdu velký zájem, nemohli jsme ani všem vyhovět. Na stanici se čte dokonce na dvou místech. Vzhledem k tomu, že akce měla takový ohlas, máme v plánu oslovit ještě školky a školy, na které se nedostalo a uspořádat akci znovu někdy na jaře," prozradil ředitel územního odboru HZS v Rychnově nad Kněžnou Martin Král.

Pohádky mají i naučný charakter, děti také během čtení odpovídaly na zajímavé otázky.
„K psaní pohádek jsem se dostal náhodou, o této literární soutěži jsem vůbec nepřemýšlel. V minulosti jsem sice už napsal hasičské povídky a psal jsem také o historii Častolovic, pohádky se mi ale zdály příliš těžké. Nakonec mě ale oslovilo vedení a já se do toho pustil," vysvětluje hasič Jiří Václavík
Ten se nakonec se svým pohádkovým příběhem umístil na druhém místě v republice.

„Z umístění jsem měl moc velkou radost, doufám, že se pohádka bude dětem líbit. Snažil jsem se, aby to bylo také poučné," prozradil dále Jiří Václavík.
Jeden z rychnovských hasičů se stal přímo vítězem literární soutěže. O svůj autorský počin se ve čtvrtek podělil s dětmi a přímo na stanici jim pohádky přečetl. Právě nejlépe oceněné hasičské pohádky jsou uveřejněny v nové knize, Zdeněk Volek tam má hned dvě.
„Nenapadlo mě, že pohádky, které jsem napsal, budou mít takový úspěch," uvedl vítěz s tím, že možná nebyly poslední.