Pořadateli krajské soutěže jsou střední školy jednotlivých krajů v Královéhradeckém kraji v tomto školním roce převzala štafetu Obchodní akademie T. G. Masaryka v Kostelci n. O.

Nakonec dorazilo 33 přihlášených soutěžících z OA Náchod, OA, SOŠ a JŠ Hradec Králové, OA Trutnov, Masarykovy OA Jičín, VOŠ a SOŠ Nový Bydžov. Studentky a studenti těchto středních odborných škol přijeli v doprovodu pedagogů i z nemalých vzdáleností, aby změřili své pracně získané dovednosti, ale i psychickou odolnost. Průběh klání v grafických disciplínách upravuje soutěžní řád Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze. Soutěžilo se ve třech kategoriích, a to: opis neznámého textu po dobu 10 minut, korektura textu a wordprocessing (ato disciplína spočívá ve využití funkcí textového editoru MS Word).

Soutěžnímu dni předcházela náročná příprava učeben a techniky. Pro OA Kostelec nad Orlicí sice není problémem zajistit počítače, protože ve škole je šest plně vybavených odborných počítačových učeben, ale bylo nutné připravit software, soutěžní soubory, zadání, startovní listiny atd.

Měření sil proběhlo zcela podle připraveného harmonogramu a všichni se snažili podat maximální a přesný výkon. Zaslouží si pochvalu nejen za dosažené výsledky, ale i za korektní chování. Nezklamal ani tým hodnotitelů, který zajistil precizní opravy a bodování všech soutěžních prací.

Vyhlášení výsledků a předání cen vítězům se zúčastnili i starosta města Jiří Bartoš a ředitel školy Václav Pavelka. V kategorii opis na 1. místě skončila Hana Jampílková z Masarykovy OA Jičín výkonem 423 čistých úhozů za minutu, v kategorii korektura textu zvítězila Lenka Molnárová z OA Trutnov, která získala 6 050 bodů a v kategorii wordprocessing vyhrála Lucie Melounková z OA Trutnov výkonem 98 bodů. Ostatní soutěžící svými výkony také nezklamali a ve výsledkových listinách se neztratili. Vítězové krajských kol se utkají v celorepublikovém finále v Karlových Varech.

Všem organizátorům patří poděkování za výbornou přípravu a hladký průběh soutěže, dále učitelům zúčastněných škol, kteří se podíleli na hodnocení v jednotlivých disciplínách, a také přítomným hostům, kteří přispěli k dobré atmosféře. Příští rok se soutěž bude konat na OA v Náchodě a účastníci jistě odmění pořadatele ještě lepšími výkony.

(jmt)