Podle vyjádření z odpovědných míst se ale pacienti nemusejí omezení zdravotní péče obávat. O tom, zda tato formální změna pomůže vyřešit dlouhodobé finanční problémy rychnovského špitálu, však mají někteří lidé pochybnosti.

„Myslím, že rychnovské nemocnici tento krok nepomůže, ale ani neuškodí. Problémy se tím však nevyřeší.

Největší přínos to bude mít pro náchodskou nemocnici, kterou čeká rozsáhlá a nákladná modernizace. Velké přesuny péče mezi dvěma nemocnicemi by zdravotní pojišťovny nemusely akceptovat. Pokud se ale bude jednat o jeden subjekt, nemělo by to vadit," uvedl Martin Sajdl, lékař rychnovské interny.

Ani on ale omezení zdravotní péče v Rychnově neočekává. Obavy, které prý mezi zdravotním personálem částečně přetrvávají, přímo nesouvisí s fúzí a jejich naplnění by tak bylo možné i bez sloučení.

Naproti tomu ředitel, jehož funkce je pro obě zařízení společná, hájí názor, že sloučení bude přínosné i pro Rychnov.

„Objem poskytované zdravotní péče vzroste z 200 milionů, které nyní rychnovská nemocnice vykazuje, na jednu miliardu za celý subjekt. Tím získáme nesrovnatelně lepší pozici pro jednání s pojišťovnami," řekl Miroslav Vávra, ředitel rychnovské i náchodské nemocnice, s tím, že pro Rychnov je tento vývoj existenční záležitostí.

Samotná fúze je pak spíše formalitou. Již nyní totiž funguje společný informační systém i hospodářská politika.

Oddělení se nesloučí

Do zdravotní péče by se tento krok naproti tomu neměl nijak promítnout.

„Každá nemocnice má svou strukturu. V průběhu příštích pěti let v nich nepředpokládáme žádné organizační změny. Žádná oddělení se nebudou slučovat, protože z hlediska jejich řízení je nepředstavitelné, aby část byla v Náchodě a část v Rychnově. Nemocnice v Broumově patří pod Náchod již delší dobu a samostatnost tamních oddělení byla rovněž zachována," ubezpečil Miroslav Vávra.

Ve stejném duchu se nesla i slova krajské radní pro zdravotnictví. „Kapacita péče poskytovaná rychnovskou nemocnicí je nenahraditelná žádnou ze stávajících nemocnic v kraji," uvedla Jana Třešňáková. Důvodem je prý význam okresu jako průmyslového centra kraje a také jeho horský charakter a odlehlost mnoha oblastí.

Široká veřejnost je ale k zárukám politiků spíše skeptická. „Kdyby se rušení nemocnice plánovalo, nikdo by to stejně dopředu neoznamoval. S tím by ve volbách rozhodně nikdo neuspěl," vyznal se Radim Paleček z Rychnova.