VYBRAT REGION
Zavřít mapu

FOTOGALERIE: Za pultem v kuchyni nestojí jen 'profíci'

Opočno - Slavnostní otvírání rekonstruovaného objektu provázené vůní zelí a jitrnic, to se často nestává. Ve středu to v Opočně nikoho nepřekvapilo, otvírala se totiž školní kuchyň s jídelnou.

18.11.2011 3
SDÍLEJ:

PERSONÁL V OPOČNĚ může být spokojený. Nejen že vaří v nové, moderní kuchyni, ale za výdejním pultem je také nová jídelna. Pohled na spokojené strávníky (na snímku jsou účastníci slavnostního otevření, které se uskutečnilo ve středu) je pro ně příjemný.Foto: Jaromír Ulman

Samotný provoz se rozběhl už 31.10., takže ve středu se mohla hodnotit nejen samotná rekonstrukce budovy, ale i to, jak se v nové kuchyni vaří a v jídelně stoluje.

Opočenská střední škola patří ke Střední a Základní škole Nové Město nad Metují. Její učitelé a žáci se dočkali nového provozu, ten dřívější byl shledán nevyhovujícím už před třemi lety. Tehdy byla podána žádost o dotaci na rekonstrukci celé budovy, ta nedopadla. Letos byla škola úspěšná.

„Předcházela tomu četná jednání se zřizovatelem, kdy jsme řešili různé alternativy. Na jejich konci bylo schválení prostředků na rekonstrukci části budovy ve výši zhruba 24 a půl milionu korun,“ shrnuje dlouhodobé úsilí Martin Tichý, zástupce ředitelky pro ekonomiku a provoz.

Královéhradecký kraj částku schválil na konci ledna, o tři měsíce později se stavba rozběhla.

„Pracovalo se v rekordních časech, zásluhu má nejen stavební firma, ale i zaměstnanci školy. Práce byly zahájeny na konci dubna, kolaudace proběhla už 25. října,“ hodnotí ředitelka školy Olga Talášková průběh akce, jejímž výsledkem je zrekonstruovaný suterén budovy s šatnou a přípravnou pro kuchyň, a přízemí, kde je jídelna s kuchyní.

Nové je také veškeré vybavení, personál kuchyně je spokojen. A to je co říci, protože ten se tu často mění a platí, že čím víc lidí, tím větší nebezpečí kritiky.

Ke změnám personálu tady však nedochází kvůli výpovědím, ale kuchyň má jednu zvláštnost. Denně zde vaří kuchařka, dva učitelé odborného výcviku a čtyři nebo pět žáků, kteří se střídají. Je to tak i dnes a žáci potvrzují v nové kuchyni se vaří skvěle. Mohou to srovnávat nejen se starým provozem, ale také s restauracemi, ve kterých dělají své praxe.

V rámci výuky se tu dělají snídaně, obědy a večeře, obědů se dělá 200. Nevaří se totiž jen pro Opočno, jídlo se vozí také do Nového Města. „Ano, jezdí se dvakrát denně,“ potvrzuje ekonom Martin Tichý. „Je to rozhodně levnější než mít dva provozy. Samozřejmě s tím, že si dovoz zabezpečujeme sami, nikoliv přes dopravní firmu.“

V Novém Městě a v Opočně je celkem 350 žáků, ne všichni se stravují ve škole. Ale i kdyby takový případ nastal, novou kuchyni by to nezaskočilo, kapacita by stačila. Což je určitě dobře, protože na jednom se shodli všichni účastníci slavnostního otevření. Z nové kuchyně šla taková vůně, že nárůst počtu strávníků by nebyl žádným velikým překvapením.

DANA MARKOVÁ

„Někdy se k nám v hospodách chovají jako k poskokům”

Opočno - Začal studovat jako mnozí jiní „kuchařinu”. Po třech letech studia v oboru kuchařské práce šel dál, teď studuje Evžen Tříska už druhý ročník oboru kuchař - číšník.

Má tak velkou šanci nebýt jen kuchařským poskokem, ale stát dobrým kuchařem.

Přestože mu škola dává hodně, není to všechno. Cenné zkušenosti může získat v běžném provozu hospody či restaurace, kde se točí desítky či stovky hostů denně. Ale ne všude mají ke studentům stejný přístup. A že už Evžen po tolika letech studia může srovnávat.

„Máme vždy týden výuky a týden praxe. Ta je různá podle restaurace, kam se dostaneme. Někde si z nás dělají jen obyčejné poskoky, ale většinou se skutečně dostaneme k vaření, a dělat přímo v provozu, to je výborná zkušenost. Člověk má možnost srovnávání,“ oceňuje praxi Evžen. Bez ní by to ani nešlo, protože stát se kuchařem teoretikem je v celku k ničemu.

„Mladý kuchař se musí naučit fungovat i v běžném provozu a zkusit si, jaký je to stres, a že je potřeba dělat rychle, ale soustředěně,” upozorňuje majitel restaurace Jan Pospíšil.

Prvotní zkušenosti s vařením pro lidi však Evžen získal a ještě pořád získává ve školní kuchyni. On sám patří k těm, kteří si zažili provoz ve staré kuchyni a teď okusili, jaké to je vařit v nové, nablýskané.

Evžen je s novou školní kuchyní spokojený stejně jako jeho spolužáci. Zmiňuje také to, že v každém provozu je důležitý kolektiv. Ten ve školní kuchyni je prý výborný a má se co otáčet.
(dm, sir)


18.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení