Jak už sám název napovídá, jedná se v podstatě o golf, který se hraje s fotbalovým míčem. Namísto úderu golfovou holí se hráč snaží dostat míč do cílové jamky (spíše jámy) kopem nohou.

Osmnáct jamek

Nově otevřené hřiště neboli fotbal park nedaleko Rokytnice v Orlických horách je druhým certifikovaným v České republice. Na ploše o rozloze dvou a půl hektaru je osmnáct jamek. Jamky zahrnují přírodní, ale i umělé překážky, podobné například minigolfu. V Nebeské Rybné například narazíte na roubený domek, přičemž míč musí projít jeho oknem. Do cesty se míči staví dřevěné kůly, ležící kmeny stromů, kameny, skruže a podobně.
Fotbalgolf se hraje s fotbalovým míčem. Hráči se snaží na co nejméně kopů (dotyků) dostat míč do jamky o průměru od 55 do 65 centimetrů.
Premiérové turnaje v Nebeské Rybné se zúčastnilo sedm desítek hráčů.

Během dne všichni zdolali osmnáctijamkový fotbal park dvakrát. První soutěžní klání odstartovalo slavnostní otevření hřiště, jeho hlavními aktéry byli rokytnický starosta Petr Hudousek, předseda představenstva společnosti Orlicko Petr Mareš a prezident fotbalgolfové asociace Tomáš Neumann.
„Fotbalgolf se začal hrát asi před třiceti lety v severských zemích. Jeho vývoj nabral nový směr v roce 2004, kdy ve Švédsku vznikla fotbalgolfová asociace. Ustanovila se jasná pravidla a od roku 2007 se pořádá mistrovství Evropy i světový šampionát," přibližuje krátkou historii mladého sportu jeho český šéf.

Nástup Česka

Česká republika hodlá do výboje fotbalgolfu vstoupit razantně. „Doposud se v něm hrály čtyři velké turnaje – mistrovství Španělska, Dánska, Švédska a Německa. Letos poprvé bylo do tohoto seriálu zařazeno také mistrovství České republiky," chlubí se Neumann diplomatickým úspěchem. Podařilo se ho dosáhnout navzdory skutečnosti, že Česká fotbalgolfová asociace byla založena až v roce 2013.
Je však plná plánů. „Vloni se postavilo první fotbalgolfové hřiště – fotbalpark. Vzniklo nedaleko Rumburka na vrcholu Dymníku, podle nějž nese název Fotbal Park Dymník," říká Neumann.

V sobotu otevřený Fotbal Park Nebeská Rybná je druhým certifikovaným hřištěm s 18 jamkami v republice. „Během letošního léta otevřeme další v Litomyšli a v Praze. Pro příští rok plánujeme otevření minimálně deseti nových hřišť a chceme zahájit českou fotbalgolfovou ligu," má jasno Neumann.
Fotbalgolf se jeví jako skvělá zábava pro všechny věkové kategorie. „Je to absolutně nenáročný sport na čerstvém vzduchu v krásném prostředí. Hrají ho děti, dospělí i senioři. Soupeřit mezi sebou můžou muži a ženy, hubení i lidé s nadváhou nebo senioři vezmou do fotbal parku svoje vnoučky," vypočítává Petr Mareš, autor nápadu na zřízení hřiště v Nebeské Rybné.

Fotbalgolf je skutečně outdorová aktivita pro všechny, přestože v názvu užívá jména dvou sportů. „Nemusíte umět hrát fotbal a už vůbec klasický golf," tvrdí prezident asociace Neumann. „Je to i pro lidi, kteří se v životě nedotkli míče. Kopnout do balónu přece umí každý. Zabavíte se při příjemné dvouhodinové procházce v krásném prostředí."

A jakou radí techniku kopu odborník? „Jak to komu vyhovuje. Někdo používá fotbalovou placírku, jiný hraje podrážkou, další kope špičkou boty neboli takzvaným bodlem. Je to individuální – co komu vyhovuje," dodává Tomáš Neuman a netají se velkolepými plány. „Během tří let chceme v republice postavit 30 hřišť. Každé bude něčím specifické. V Nebeské Rybné se hraje na svahu, jinde na rovině a vzniknou fotbal parky vymodelované, kde se bude hrát takzvaně nahoru – dolů."