Není to jeho povolání ale koníček. JIŘÍ ČERVENKA z Jakubovic na Orlickoústecku nemá označení flašinetář rád. Ale na impozantní nástroj s klikou neumí jen hrát, umí ho především opravit a dát mu nový lesk.

Ostatně patří už k několikáté generaci v rodině, která se vyučila varhanářem a také se tím živí.

„Je to tak. Nejsem flašinetář, ale varhanář," smál se mladý muž, když dorazil na středeční Rychnovské zámecké adventní trhy.

My jsme vás tak trochu překřtili na flašinetáře, jelikož jste přijel dotvořit atmosféru svou hrou na flašinet, ale to není vaše povolání?
Kdepak, není. Já jsem vyučený varhanář. Restauruji, opravuji a stavím především kostelní varhany. K flašinetu, který tady mám, jsem se dostal před mého otce. Ten jej vyrobil.

Jak se k tomu váš otec dostal? Měl nějaké plány či starší flašinet?
Vyrobit nový flašinet se v podstatě nedá. Nelze už vymyslet něco lepšího. Tudíž vždy se jedná o stejný postup, avšak můžete jej poupravit. Takže třeba tento konkrétní flašinet je vyrobený podle jednoho staršího, ale je trochu vylepšený.

Flašinety se tedy staly vaším koníčkem?
Spíše bych řekl, že se staly doplňkem k mé práci. Opravujeme především varhany, ale jelikož flašinet je velmi podobný a existují i píšťalové flašinety, začali si je k nám jejich majitelé dávat taktéž na renovaci. Tímto všechno vzniklo.

Bývá časté, že se vám dostane do ruky flašinet a je jich v dnešní době hodně či málo?
Flašinetů je hodně, ale mají je už rozebrané sběratelé. Dobrý, zachovalý flašinet už v dnešní době neseženete. 



Je těžké na flašinet zahrát? Jako laikovi mi připadá velmi snadné točit klikou?
(smích) No to sice ano, ale musíte cítit rytmus. Každá píseň jej má a vy pro něj musíte mít velmi dobrý cit, jinak byste hrála moc rychle nebo pomalu a nikdo by danou melodii ani nepoznal. A pak taky vydržet točit je umění.

Jak vůbec došlo k tomu, je z vás varhanář na plný úvazek?
Je to už rodinná tradice. Varhanářem byl můj dědeček, pak otec a také bratr. Takže při volbě střední školy to bylo naprosto jasné. Vystudoval jsem v Krnově a teď pokračuji v této rodinné tradici.

Česko zpívá koledy v Rychnově nad Kněžnou