Opak je pravdou. Letos znovu bylo možné sledovat v Pelclově divadle po celý víkend přehlídku české i slovenské filmové tvorby. Konal se již osmapadesátý ročník této soutěže.

Akci si vzalo pod záštitu Východočeské volné sdružení pro amatérský film a video.

„Chtěli jsme, aby Rychnovská osmička nadále pokračovala. Chceme obnovit její slávu. Rozhodli jsme se proto, že 58. ročník určitě bude a chceme i nadále v pořádání této akce pokračovat v příštích letech. Dostalo se nám finanční podpory a mělo to opravdu odezvu, nakonec autoři přihlásili téměř 90 snímků," prozrazuje jeden z organizátorů Rychnovské osmičky Jan Vačlena.

Filmy ale nemohly být zařazeny všechny, protože by je nebylo možné stihnout promítnout. Odborná porota tak vybrala celkem 49 snímků, které byly promítány v sobotu a neděli. Celkem bylo o víkendu odpromítáno osm hodin a devět minut filmu. Nejkratší film trval pouhých 40 sekund.
Organizátoři Rychnovské osmičky se shodují, že chtějí v tradici pokračovat a udržet ji minimálně do jubilejního 60. ročníku.

Během pátečního dopoledne se konaly také celkem tři projekce pro školy, které měly také velký úspěch. Zúčastnilo se jich 900 žáků. Na Rychnovské osmičce nechyběl ani bohatý doprovodný program pro filmaře i návštěvníky akce.

V pátek byla pokřtěna na Kolowratském zámku kniha Blanky Růžičkové o filmaři Jaroslavu Dolečkovi. Sobotní večer si mohli filmaři zpříjemnit v Pivovarském šenku, kde vystoupil například rychnovský divadelní soubor Tyl.

Přijeli filmaři z Čech i Slovenska

Rychnov nad Kněžnou – Na tradiční Rychnovskou osmičku se sjeli filmaři z Čech i Slovenska. Přehlídka soutěžních snímků se konala po celý víkend v Pelclově divadle.

Se svou tvorbou přijela do Rychnova také Alena Krejčová z Ústí nad Labem, ta zde představila dokument Odsouzena za vlastizradu. „Je to dokument s paní Chalupovou, které je již přes devadesát let. Sama prošla komunistickým koncentračním táborem, o čemž zde vypráví," vysvětluje autorka snímku, která bere filmování jako velký koníček. Filmové tvorbě se věnuje přes deset let.

„Můj tatínek byl amatérský filmař, já jsem po něm zdědila kameru, s kterou jsem trochu filmovala. Pak ale přišly děti a na koníček vůbec nezbýval čas. Až po letech koupil můj muž videokameru, za což jsem mu ještě vynadala, nakonec jsem s ní ale začala točit cestopisné filmy, pak následovaly dokumenty, reportáže i hrané filmy," prozrazuje Alena Krejčová, která se Rychnovské osmičky účastní pravidelně.

Stanislava Preclíková