Zdejší společnost Matrix otevřela dveře veřejnosti. Hlavním důvodem k oslavám bylo spuštění nového výrobního a inovačního centra na zpracování dřeva v areálu místní pily. Zařízení vybudované nákladem 90 milionů korun bude produkovat například dřevěné fasády či terasové podlahy z modřínu a dubu. Na pořízení investice podnik získal padesátiprocentní dotaci z evropského Operačního programu podnikání a inovace.

„Startujeme novou etapu rozvoje Matrixu. Po 24 letech existence firmy jsme si mohli dovolit investovat do vědy, rozvoje a výzkumu – do přidané hodnoty potřebné ke zpracování suroviny, kterou má naše republika jako jednu z mála – krásného dřeva," uvedl majitel Libor Burian.

V třebešovském areálu firmy byly postaveny dvě haly vybavené novými technologiemi. V jedné z hal je výroba, ve druhé inovační centrum. „Díky nové investici se budeme moci soustředit na výrobu zboží s výrazně vyšší přidanou hodnotou," uvedl Martin Machů, ředitel divize Wood. Dosud se tato divize Matrixu na pilách v Třebešově a Třebechovicích pod Orebem zabývala hlavně pořezem dříví a prodejem modřínového a dubového řeziva.

Otevření inovačního centra přímo v Třebešově kvitoval místopředseda vlády Pavel Bělobrádek. „Je důležité, abychom dřevo, které máme, nedováželi ze zahraničí. Od suroviny až po finální výrobek bude vše realizováno tady v České republice – konkrétně v okrese Rychnov. Jsem rád, že se projekt povedl ve spolupráci s věhlasnými školami. Podniky jako je Matrix dávají lidem práci a platí daně, z nichž může stát financovat silnice, nemocnice a podobně."

„Ve vývojovém centru se chceme zabývat vývojem nových výrobků ze dřeva zejména pro stavebnictví," konkretizoval náplň provozu Machů. Výzkum by se měl zaměřit i na dřeviny, které dosud mají problematické využití. Například by mělo jít o uplatnění buku, který se v lesích stále více vysazuje, pro nosné stavební prvky či pro dřevostavby. Vývojáři by měli také úzce kooperovat s divizí Matrixu vyrábějící dřevěná okna.

Podpis spolupráce šesti subjektů

Na dřevařském vývoji a inovacích bude Matrix spolupracovat se státním podnikem Lesy ČR, Ministerstvem zemědělství ČR, Českou zemědělskou univerzitou, Mendelovou univerzitou Brno a Českou lesnickou akademií Trutnov. Zástupci uvedených subjektů podepsali prohlášení o spolupráci a podpoře při ověřování poznatků vědy a výzkumu v dřevařské praxi.

„Když se zeptáte průměrného českého člověka, co si myslí o lesnictví a dřevařství, odvětí: Myslím si, že lesů v České republice ubývá, dřeva je málo a ještě se s ním špatně nakládá, a že by se v lesích vůbec hospodařit nemělo. Druhým dechem vám lidi řeknou, že si však myslí, že by se dřevo jako jediná obnovitelná surovina měla využívat. K tomu jsou ale potřeba dvě věci – za prvé lidé, kteří něco vymýšlí a přichází s novými technologiemi a výrobky na trh a za druhé zákazníci, kteří o tyto výrobky stojí. Mezi firmou Matrix a naší fakultu došlo k báječnému prolnutí myšlenek. Chceme dosáhnout něčeho, co nevypadá jen jako budovy za námi, ale co vypadá jako konkrétní výrobky ze dřeva – konkrétní nábytek, dřevostavby či okna ze dřeva," neskrýval nadšení z otevření třebešovského inovačního centra profesor Petr Horáček.

Nový výrobní a vývojový provoz by postupně měly přinést do deseti nových pracovních míst. Nyní má dřevařská divize Matrixu asi 50 lidí a roční obrat loni činil zhruba 90 milionů korun.

Firma Matrix podnikatele Libora Buriana se vedle dřevařské výroby a produkce dřevěných a plastových oken zabývá ještě dodávkami nářadí a lepidel pro automobilový průmysl, prodejem automobilů Škoda, myslivostí či provozováním sluneční elektrárny. Do portfolia podnikání Matrixu patří také hotel v letovisku Studánka u Rychnova nad Kněžnou. Předloni měla společnost Matrix tržby na úrovni 480 milionů korun, zisk 23,5 milionu korun a zaměstnávala 160 lidí.