VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Drak podomácku? Už netáhne, děti běhají s kupovanými

Rychnovsko – Dříve tolik oblíbená podzimní hra pouštění draků už tolik nefrčí. Obzvláště pak jejich domácí výroba. Stvořit totiž draka tak, aby lítal, není žádná hračka.

2.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv

„Děti samotné nejsou schopné udělat draka tak, aby vzlétl. Ač se to nezdá, je to náročné. Každý na to nemá trpělivost," řekla Martina Sajglová z rychnovského Déčka, která sama několikrát se svými dětmi draka vyráběla.

Než ho společně namalovali, sehnali laťky, udělali ocas, zabralo jim to celé dopoledne. V Déčku dělali draky naposledy loni, zda tomu tak bude i letos, se ještě neví.

„Minule jsme to neměli postavené jako klasickou drakiádu venku s lítacím drakem, ale vyráběli jsme velkého draka. Děti si samozřejmě vyráběly i své menší. Pak jsme s nimi lítali po venku, ale do vzduchu nám nevzlétly," vysvětlila Martina Sajgová.

Cena vlastnoručně zhotoveného draka je různá, záleží na tom, z čeho je vyrobený, jak je veliký, a co si kdo doma k jeho výrobě sežene. Ten koupený stojí v rozmezí padesáti korun až šesti stovek.

Na výrobu doma je potřeba papír, trocha lepící pásky, provázek a stuha na ocas. Náklady do padesátikoruny.

Jedenáctiletá Tereza Sýkorová z Rychnova chodí vždycky na podzim pouštět draka s rodiči. „S taťkou si ho vyrábíme sami. Kupované levné nám nelétaly," řekla Tereza, která s drakem běhá na poli za domem moc ráda.

To, že většina dětí přijde na drakiádu s drakem z obchodu, potvrzuje i Jitka Tošovská z občanského sdružení Brouček v Solnici.

„Málokdo si ho dnes vyrobí sám. Myslím si, že rodiče na to nemají čas. Také není žádná sranda draka vyvážit tak, aby lítal. Stane se, že třeba dvě děti přinesou toho doma vyrobeného, ale nelítá jim," přiznala Jitka Tošovská, podle které je lepší si draka koupit, pokud děti nemají třeba zručného dědečka. „Draci a jejich výroba je podle mě na ústupu, už to tolik nefrčí," dodala.

V Domě dětí a mládeže v Dobrušce pro jistotu vyrábí ne draky létající, ale dekorační. „Protože podzim je období draků, vystavujeme si je alespoň  na nástěnce," řekla ředitelka Jaroslava Šafářová, podle níž  drakiádu nepořádají, protože je moc závislá na počasí.

Vyrobený versus kupovaný

KUPOVANÝ DRAK
Výhody
• pohodlnost, není s ním  práce
• většinou pěkný design

Nevýhody
• cena, je dražší než doma vyrobený

DOMA VYROBENÝ DRAK
Výhody
• vyjde levněji než kupovaný
• možnost udělat ho podle vlastních představ
• zábava při jeho tvoření
• radost z vlastního výrobku
• originalita  – nikdo nebude mít stejný

Nevýhody
• náročná výroba
• pokud se špatně vyváží, nebude létat

Nejbližší drakiáda se koná 
10. října v 16 hodin na fotbalovém hřišti v Solnici.

ČTĚTE také názor redaktorky Rychnovského deníku k tématu ZDE.

Autor: Kamila Císařová

2.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení