Druhé místo mezi sedmnácti hodnocenými městy kraje obsadila Nová Paka, která loni vyhrála krajské a následně i celostátní kolo. Třetí je letos Dvůr Králové nad Labem. Včera to uvedl mluvčí projektu Petr Lutonský.

Dobruška se na první místo prosadila zejména počtem lékařů, dostupností pracovní síly, elektronickou komunikací s radnicí, úředními hodinami a vstřícností a ochotou úředníků. Výzkum obce hodnotí na základě 50 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy.

„Druhou oblast mohou radnice svým chováním ovlivnit a Dubruška právě zde získala výborné hodnocení," uvedl Lutonský.

U devítitisícové Nové Paky místní podnikatelé vnímají pozitivně dopravní dostupnost nebo rozsah a kvalitu sítě dodavatelů.

Třetí šestnáctitisícový Dvůr Králové nad Labem získal dobré hodnocení za dostupnost pracovní síly, nízkou míru korupce a odbornou kompetenci úředníků.

Analytici hodnotili i vnímání korupce. Z výzkumu vyplynulo, že v kraji je téměř pětina podnikatelů nespokojených s korupcí na radnici. Nejhůř vnímají podnikatelé míru korupce na radnicích v Jaroměři, Broumově a ve Vrchlabí. Nejlepší je naopak situace v Trutnově a ve Dvoře Králové nad Labem.

Pořadí měst

1. Dobruška
2. Nová Paka
3. Dvůr Králové nad Labem
4. Nové Město nad Metují
5. Trutnov
6. Vrchlabí
7. Hradec Králové
8. Jaroměř
9. Hořice
10. Nový Bydžov