VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do Deštného se už po šestadvacáté sjeli ti nejlepší sklářští mistři

Deštné v Orlických horách - Tavení skla dřevem v Deštném si letos nenechaly ujít téměř tři tisíce návštěvníků.

6.8.2017
SDÍLEJ:

Tavení skla dřevem v Deštném v Orlických horách.Foto: Deník/ Ilona Dvořáková

Od pátku do neděle mohli obdivovat milovníci skla výtvory nejlepších českých sklářů, brusičů a výtvarníků. Po šestadvacáté se letos v centu Deštného konaly Svátky skla – Tavení skla dřevem. Už ve středu začali skláři pod vedením huťmistra z Floriánovy hutě z Častolovic u České Lípy Petra Červeného roztápět sklářskou pec Magdaléna. „Od středy se roztápí, v pátek ráno ve 4 hodiny se začíná tavit a taví se celou noc. Je to šamtová pec bez ventilátorů, využívá se jen přírodní průvan, když zafouká vítr, tak, jako se to dělalo ve středověku tady v horách,“ říká Petr Červený. Na otázku, jaké předpoklady musí mít dobrý sklář odpověděl: „Sklář musím mít hlavně srdce na svém místě a hlavu v pořádku. Pak už je to o zručnosti, vytrvalosti a kreativitě, a může to dělat v podstatě kdokoli“. A dodává, že dobrých sklářů je málo. „Ti kluci nejsou tak zocelení, jak bývali, je to těžká práce a maminky neradi vidí, když se synáčkové dřou,“ postěžoval si huťmistr.

Tavení skla se už po třinácté koná pod taktovkou Jakuba Kříže. „Už od mala mě sem brali rodiče, pak jsem měl v 16 letech brígádu v muzeu a ledacos se tam o sklářském řemesle dozvěděl, a dovedlo mě to až sem. Dělám to rád,“ řekl hlavní pořadatel. K vidění byly nejen výtvory sklářů, ale také spousta technik, jako je broušení skla, malování, leptání, rytí, drátování, skleněné korálky, vinutí perel, podmalba na skle, výroba skleněných figurek a ozdob či tiffany výrobky i skleněné vitráže. Většinu technik si mohli návštěvníci sami vyzkoušet.

Aleš Zvěřina z Nového Boru patří mezi nejlepší brusiče skla nejen u nás, jeho designerské výtvory jsou známé po celém světě. „Máme to rádi, musí se to dělat s láskou a z úctou. Snažíme se prolínat několik technik dohromady například kuličské a hranařské broušení, malování drahými kovy, a ty techniky se snažíme kombinovat. Pokud se skloubí řemeslo a umění dohromady, tak to vypadá nádherně,“ říká, a dodává: „Je to o člověku, já vždycky říkám chceš to dělat, dělej to., nemáš to rád, nedělej to. Musí tam být talent, nejdřív řemeslo a pak umění.“

Za pravdu mu dává i Věra Vorobyová, která se víc než 40 let věnuje malování skla. „My jsme nejdřív chodili po různých fabrikách, dívali se, zkoušeli, a čím víc toho člověk projde, tím víc technik se naučí. A k tomu musí být láska. Každý kus trvá jinak, například umělecké kusy, to už není otázka hodin, ale otázka dnů,“ říká.

Historie sklářství Deštném sahá až do 14. století, velkého rozmachu se dočkalo ve století sedmnáctém. Poslední tavba skla se tady ve slavné Karolinině huti konala 26. února roku 1910. Tím zanikla poslední sklářská hut’ v Orlických horách. Nezaniklo ale sklářské řemeslo a láska k němu, ani fortel mistrů sklářů, kteří se každý rok scházejí v Deštném, aby předvedli svůj um.

Autor: Ilona Dvořáková

6.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení