,,Minulé léto byla návštěvnost trochu slabší, ale i tak se dalo jezdit. Za celých osm let, co v Kostelci půjčujeme lodě, se nestalo, že by úsek Orlice od nás do Hradce nebyl sjízdný" chválí si situaci Libor Borůvka, majitel zdejší půjčovny Loďky Orlice. Milovníkům dobrodružství na vodě zde nabízejí zážitek v podobě sjezdu řeky s plným komfortem.

Co tedy musí udělat každý zájemce o dobrodružství ve vlnách? ,,Pokud byste se rozhodli pro plavbu u nás, je určitě nutná rezervace. V sobotu k nám přijíždí nejvíc návštěvníků, aby si udělali pěkný víkend na vodě. Zbytek týdne je trochu volnější," říká Borůvka. Zamluvit si loď je možné na webových stránkách půjčovny či telefonicky přímo u vedoucího.

Následně se stačí už jen dostavit ve smluvený den a vše je přichystáno. Díky širokému sortimentu půjčovna plně vybaví každého vodáka podle jeho představ, aby plavbu zvládl bez komplikací. Začátek túry je obvykle na Divoké Orlici proti proudu. Tam si mohou úplní začátečníci vyzkoušet ovládání lodi na klidně tekoucí vodě. A pak už přichází část plná adrenalinu, která prověří zručnost a obratnost všech vodáků. V letních měsících však řeka plyne poněkud vlídněji, a tak je možné zpestřit si výlet koupáním či piknikováním na jejích březích.

Vodáci ovšem nesmí opomenout i to, že lodě a vybavení je třeba vrátit. ,,Naše klienty po vylodění vozíme zpět do Kostelce, k tomuto účelu máme k dispozici dokonce i mikrobus pro 16 osob," říká Libor Borůvka. A pokud se rozhodnete prodloužit si výlet a zůstat do druhého dne, není nic jednoduššího než využít autokempu Orlice, který se nachází vedle půjčovny. Důvodů, proč tak udělat, rozhodně není málo. ,,V dohledné době akce sice nepořádáme, ale kousek odtud najdete koupaliště s bohatým letním programem. Za pár dní tam bude probíhat letní karneval s dlouholetou tradicí, tentokrát v kanibalském stylu. Takže je rozhodně na co se těšit" dodal s úsměvem Libor Borůvka.

Velmi oblíbenou částí Divoké Orlice je úsek mezi Kostelcem a Týništěm. Právě v těchto místech řeka nabízí krásnou přírodu a zajímavé meandry, které při dostatku vody často otestují i um početných vodáckých výprav.

(net)