Tyto závody se pořádají na závěr lyžařské sezony každoročně druhý víkend v březnu. „Je zde kopec pro děti, takže Čihalka cup pořádáme hlavně pro ně, aby si užily zábavu, získaly vztah ke sportu a v neposlední řadě i nějaké ceny,“ uvedl pořadatel závodu a majitel horské chaty Čihalky s tím, že ačkoliv se jedná teprve o druhý ročník, chtějí, aby z toho vznikla tradice.

Závodilo se v pěti kategoriích

Závody jsou určeny pro děti od čtyř do patnácti let. Letos si své jezdecké schopnosti přišlo vyzkoušet třicet dětí od čtyř do čtrnácti let. Loni jich bylo o polovinu méně. Pořadatelé by však byli rádi, kdyby jich příští rok dorazilo alespoň padesát.

Závodí se na snowboardu a na lyžích ve slalomu, který je dlouhý tři sta metrů. „Je to naprosto veřejný závod, akorát děti nesmějí jezdit za žádný závodní oddíl. Jinak každý, kdo přišel, se mohl přihlásit,“ řekl pořadatel závodu.

Závodilo se v pěti kategoriích na lyžích, které byly rozdělené podle věku. Snowborad byl pak samostatně, protože přišlo jenom pět snowboarďáků.

„Jako hlavní výhry jsme si připravili různé upomínkové předměty. Například dětské hry, termosky, termohrnky, trička či čepice,“ prozradil pořadatel závodu.

Trasu vymýšlí Vít Jedlička, který sem každý týden jezdí s šedesáti dětmi, a pořádá tady závody.

S tratí by nikdo mít problémy neměl

Trať je udělaná tak, aby s ní žádná věková kategorie neměla problém, čili je snadná.

„I čtyřleté děti ji sjedou úplně v pohodě. Proto je to rozdělené do kategorií, aby hodnocení bylo spravedlivé. Každý to ale zvládne,“ řekl Jan Rydlo z Čihalky. „Jsou tady vesměs děti, které sem jezdí každý víkend, takže trasu znají, kdo to chytne, tak to dá, protože to mají naučené. Myslím si, že je to pro všechny vyrovnané,“ dodal.

Trať je postavená každý víkend, protože na Čihalku jezdí lyžařská škola, tak na ní děti trénují. A na závěr sezony se popraly o nejrychlejšího lyžaře a snowboardistu.

Po závodech se děti mohly odreagovat a vyřádit se na diskotéce.

Horská bouda Čihalka byl původně starý statek, který byl v roce 1869 přestavěn na ubytovací hostinec. Čihalku obklopuje krásná krajina Orlických hor, která je ze všech stran chráněna kopci.

„Lyžuji už od svých tří let“

TAMARA BARBUŠČÁKOVÁ (10)
Čibuz
Soutěžící Čihalka cupu

Jak jsi se dostala k lyžování?
Táta mi domluvil jízdy v lyžařské škole. Lyžuji totiž už od svých tří let. 

A pořád tě to baví?
Hrozně. Teď jsem se začala učit na snowboardu a docela mi to jde. Letos však na něm závody ještě raději nepojedu. 

Máš tedy radši lyže nebo snowboard?
Podle mě jsou lepší lyže, protože na snowboardu se pořád padá. Pak mám modřiny.

Jezdíš teď přes zimu na hory každý víkend?
Úplně každý ne, protože se potřebuji i učit.

Máš i jiné koníčky kromě lyžování?
Ano. Ráda tancuji hip hop. S naší taneční skupinou jsme byli první na mistrovství v České republice. Za minulý rok jsme měli alespoň patnáct vystoupení.