Při kontrole inspektoři zjistili, že společnost neprovedla autorizované měření emisí za rok 2015. Ve své provozovně nezjistila úroveň emisí tuhých znečišťujících látek a oxidů dusíku, jak jí ukládá zákon o ochraně ovzduší. Firmu přitom inspektoři ČIŽP už v minulosti pokutovali za několik porušování zákonných předpisů.

Měření provedli, ale až letos v lednu
Podle vedoucí obchodu firmy Jarmily Brejčákové se jedná o přehnaný trest. „Ano, udělali jsme chybu, to musím uznat. Měření jsme provedli, ale pozdě. Došlo k němu v lednu letošního roku a mělo být provedeno v roce 2015. Bylo to pochybení zaměstnance," řekla s tím, že stopadesátitisícová pokuta se jí zdá přehnaná.
„Pro firmu je to opravdu velká částka. Máme dva provozy a zaměstnáváme zhruba třicet lidí. V Lupenici je to kolem deseti. Občas mi připadá, že inspekce prostě něco najít chce. Hledá, až najde," dodala.

Hlavním výrobním programem Slévárny D+D METAL je výroba surových hliníkových slitin tavením v nístějové peci. „Společnost nesplnila jednu ze svých hlavních povinností, kterou je prokazování plnění emisních limitů. V minulosti už jsme ji několikrát pokutovali za porušení zákonných předpisů, včetně provozu bez povolení. Za to dostala v roce 2013 pokutu 400 tisíc korun," popsal Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Kvalita ovzduší stále není ideální
Pokuta je jedna věc, ale jak se Lupenickým se slévárnou opravdu žije? Podle starosty Lupenice Ivo Muhzsama se ovzduší v obci v poslední době zlepšilo, ale stále není nejlepší.
„Posun tu je, takové ty vjemy z činnosti se zlepšily. Zápach je cítit především, když je oblačnost nízká," popsal. Podle jeho slov by technologie, kterou firma používá, mohla být modernější. Starosta však jedním dechem dodává, že chyba pole něj není jen na straně slévárny, ale také úřadů: „Hygiena, krajský úřad, inspekce a stavební úřad by podle mě měly lépe spolupracovat. Nemůžu to ale moc hodnotit, nejsem odborník. Něco by se však mělo udělat, měla by být dána jasná pravidla. Není to jen vina této společnosti. Byl bych však rád, aby zápach ustal."