Lidem se Czechia nelíbí a upozorňují na to, že se v zemi dějí zásadnější věci. Právě jimi by se měli politici zabývat. A někteří lidé připomínají, že to není poprvé, kdy se název země řešil s podobnými emocemi.

To nemají politici na práci důležitější věci? Ptají se čtenáři v souvislosti s diskuzí nad dalším novým mezinárodním názvem pro Českou republiku. Czechia většině leží v žaludku.

„My starší pamatujeme, jak dlouho se naši poslanci dokázali po revoluci přít o pomlčku mezi Českem a Slovenskem. A je to tu zase. Nechte prosím aspoň pár desetiletí něco tak, jak si už na to pomalu zvykl celý svět," vzkazuje politikům Jaroslav Tobiáš z Dobrušska, který se vyjádřil v anketě Rychnovského deníku. „Nevymýšlejte blbosti, které zakrývají řešení mnohem vážnějších problémů. A že jich v posledních letech není málo, víme asi všichni," dodal. S jeho názorem souhlasí i další lidé – řešit by se podle nich měly závažnější věci.

„To je přesně to, co potřebujeme urgentně vyřešit," poznamenala ironicky další z obyvatelek okresu, Alexandra Kulhavá. „Myslím, že se to nemůže líbit skoro nikomu a vzhledem k finančním nákladům a dalším problémům, které by to přineslo, by poslanci měli začít řešit něco, co má opravdu smysl," prozradila svůj názor.

REFERENDUM?

Podle této čtenářky by bylo vhodné, aby se k tématu vyjádřili sami obyvatelé republiky. „Přestože mi referendum nepřipadá v mnoha případech jako vhodný způsob rozhodování o věcech veřejných, v tomto případě by rozhodně proběhnout mělo. Na stávajícím názvu nevidím nic špatného," dokončila.

Němci dlouhý název nepoužívají

Bingen am Rhein – Veronika Hostinská z Kostelce nad Orlicí žije v Bingen am Rhein, menším městě poblíž německého Frankfurtu, již pět let. Na zkráceném mezinárodním názvu České republiky Czechia nevidí nic špatného. „V Německu se neříká Tschechische Republik, ale všichni tady Česko nazývají Tschechien nebo Tschechei," popisuje mladá žena. Zkrácení názvu podle ní nepřinese negativa. „My jako Češi taky říkáme častěji, že pocházíme z Česka, než z České republiky. Navíc delší název nikdo neruší, používat se bude také, tudíž nevidím žádný problém" dodala.