„Loni jsem soutěžila také s cukrovím z mandlí, a tak jsem na letošní ročník hledala něco, co by bylo zajímavé, originální a mělo výraznou chuť. Recept jsem nakonec našla na internetu. Hledala jsem i v receptech Rettigové, ale ona moc mandle nepoužívala, spíše vlašské ořechy a jiné tehdy dostupné suroviny," popisuje cestu za vítězným cukrovím Kateřina Skokanová, která pracuje jako hotelová cukrářka v Rychnově na Studánce.

Ani kávu nesladí
Sama netušila, jaký bude mít její výtvor úspěch. Kromě soutěže uspěly její křupavé kupičky i ve školce, do které chodí její syn. „Přinesla jsem je na besídku a učitelky i maminky za mnou chodily s tím, že chtějí recept. Takže i díky tomu jsem tušila, že jsem vybrala správně," říká cukrářka, která sama moc sladké nejí. Prý za to může její práce.

„Řezník také nejí paštiku. Jak člověk pořád něco ochutnává a olizuje, tak nemám už vůbec chuť ani na zmrzlinu, dokonce ani kávu si nesladím. Ale poznám, co je dobré a sladké. Musím to totiž ochutnat, jestli to má tu správnou chuť. Když vidím nějaký recept, tak už poznám podle ingrediencí, jestli to bude dobré," přiznává s tím, že nejraději peče dorty a také hotelové moučníky.

A kolik cukroví má cukrářka napečeno doma? Šest druhů, ale ještě něco přibude. „Kovářova kobyla chodí bosa. Manžel ale nejvíc miluje linecké kytičky, takže těch máme opravdu hodně. On je jí po třech jako jednohubku. Také jsem udělala perníkovou chaloupku, do které dáváme světýlko, takže nám bude svítit a vonět. To je to hlavní, co doma musíme mít," prozrazuje Kateřina Skokanová, která umí upéct v podstatě všechno, ale s vařením už to prý tak slavné není.

Vítězný recept cukroví z mandlí

KŘUPAVÉ KUPIČKY

INGREDIENCE:
40 g másla, 180 g cukru moučka, 80 g lupínků corn flakes, 125 ml smetany na vaření, půl lžičky skořice, hrst mletých mandlí

POSTUP:
Máslo rozpustíme na mírném ohni, přidáváme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme mandle, skořici a smetanu. Vše se srazí. Mícháme do rozpuštění a následného zhoustnutí. Nakonec vsypeme lupínky, promícháme a vypneme sporák. Lžičkou dáváme do papírových košíčků malé hromádky, které pak necháme vychladnout a ztuhnout.

Zuzana Kaplanová, porotkyně:

„Letos se nám přihlásilo jenom devět soutěžících. Ovšem jejich výrobky byly moc chutné. Cukroví měli na talířcích i hezky připravené. Nejvíc nám asi chutnaly křupavé kupičky, které byly velice dobré. Oceňovala jsem hlavně pracnost a to, že si s tím někdo vyhrál, aby to vypadalo pěkně a mělo to styl vánočního cukroví."