VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Cukrářka: Sladké nejím, ale své výtvory ochutnat musím

Rychnov nad Kn. – Profesionální cukrářka Kateřina Skokanová se zúčastnila soutěže Dobroty paní Dobromily už po druhé. A v obou případech ve své kategorii zvítězila.

21.12.2012
SDÍLEJ:

KATEŘINA SKOKANOVÁ ve středu převzala ocenění za svoje křupavé kupičky, které okouzlily nejenom porotu.Foto: DENÍK/Kamila Císařová

„Loni jsem soutěžila také s cukrovím z mandlí, a tak jsem na letošní ročník hledala něco, co by bylo zajímavé, originální a mělo výraznou chuť. Recept jsem nakonec našla na internetu. Hledala jsem i v receptech Rettigové, ale ona moc mandle nepoužívala, spíše vlašské ořechy a jiné tehdy dostupné suroviny," popisuje cestu za vítězným cukrovím Kateřina Skokanová, která pracuje jako hotelová cukrářka v Rychnově na Studánce.

Ani kávu nesladí
Sama netušila, jaký bude mít její výtvor úspěch. Kromě soutěže uspěly její křupavé kupičky i ve školce, do které chodí její syn. „Přinesla jsem je na besídku a učitelky i maminky za mnou chodily s tím, že chtějí recept. Takže i díky tomu jsem tušila, že jsem vybrala správně," říká cukrářka, která sama moc sladké nejí. Prý za to může její práce.

„Řezník také nejí paštiku. Jak člověk pořád něco ochutnává a olizuje, tak nemám už vůbec chuť ani na zmrzlinu, dokonce ani kávu si nesladím. Ale poznám, co je dobré a sladké. Musím to totiž ochutnat, jestli to má tu správnou chuť. Když vidím nějaký recept, tak už poznám podle ingrediencí, jestli to bude dobré," přiznává s tím, že nejraději peče dorty a také hotelové moučníky.

A kolik cukroví má cukrářka napečeno doma? Šest druhů, ale ještě něco přibude. „Kovářova kobyla chodí bosa. Manžel ale nejvíc miluje linecké kytičky, takže těch máme opravdu hodně. On je jí po třech jako jednohubku. Také jsem udělala perníkovou chaloupku, do které dáváme světýlko, takže nám bude svítit a vonět. To je to hlavní, co doma musíme mít," prozrazuje Kateřina Skokanová, která umí upéct v podstatě všechno, ale s vařením už to prý tak slavné není.

Vítězný recept cukroví z mandlí

KŘUPAVÉ KUPIČKY

INGREDIENCE:
40 g másla, 180 g cukru moučka, 80 g lupínků corn flakes, 125 ml smetany na vaření, půl lžičky skořice, hrst mletých mandlí

POSTUP:
Máslo rozpustíme na mírném ohni, přidáváme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme mandle, skořici a smetanu. Vše se srazí. Mícháme do rozpuštění a následného zhoustnutí. Nakonec vsypeme lupínky, promícháme a vypneme sporák. Lžičkou dáváme do papírových košíčků malé hromádky, které pak necháme vychladnout a ztuhnout.

Zuzana Kaplanová, porotkyně:

„Letos se nám přihlásilo jenom devět soutěžících. Ovšem jejich výrobky byly moc chutné. Cukroví měli na talířcích i hezky připravené. Nejvíc nám asi chutnaly křupavé kupičky, které byly velice dobré. Oceňovala jsem hlavně pracnost a to, že si s tím někdo vyhrál, aby to vypadalo pěkně a mělo to styl vánočního cukroví." 


Autor: Kamila Císařová

21.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Rychnovsko - Krajský přebor: Kostelečtí fotbalisté se rozstříleli až po změně stran.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení