Pořadatelé vsadili na osvědčené schéma, takže „Svatováclavky“ zahájily v pátek 22. září v 19 hodin slavnostní fanfáry z ochozu radnice, které zároveň přivítaly družinu svatého Václava, patrona naší země, na jehož počest se konají. Chladné počasí využili stánkaři k prodeji horké medoviny i svařeného vína, na šenku byl samozřejmě burčák a tradičně dobré pivo především z místního pivovaru včetně speciálu Svatováclavské 13°. Největší tahák pátečního večera přišel na řadu ve 20.30 hodin. Na charismatického zpěváka Michala Prokopa a jeho kapelu Framus Five se těšily hlavně starší ročníky a jejich oblíbenec je nezklamal.

Sobota patřila staročeskému jarmarku, na němž své umění a výrobky nabízeli hrnčíři, řezbáři, kováři, šperkaři.

Návštěvníci z řad gurmánů si oblíbili i zahraniční produkci, a tak stánek maďarský, polský nebo holandský, který obsluhovali zástupci partnerských měst Dobrušky v těchto zemích, neměly o zákazníky nouzi.

Od 13. hodiny opět ožilo pódium na pěší zóně. Bohatý hudební program skončil až se závěrem dne. Bylo možné si vybrat mezi dechovkou, popem, dixielandem i rockem, zkrátka každý zde našel svůj žánr. Nedílnou součástí slavností byly výstavy. Krásné prostory synagogy, lapidária, vstupní hala knihovny, malý sál kina, Rýdlova vila. Tam všude bylo možné dojít a kochat se obrazy, sochami nebo třeba zajímavým patchworkem. Vyvrcholení slavností byl koncert v rámci festivalu F. L. Věka. V kostele sv. Václava se včera v 17 hodin představili letošní vítězka mezinárodní houslové soutěže Pražské jaro Olga Šroubková, korejský varhaník Jihoon Song a německý trumpetista Oliver Lakota. Jednalo se vpravdě o mimořádnou hudební událost.

Dana Ehlová