Cizinci ale narušují každodenní život místních lidí, potulují se po městě, popíjí alkohol, dělají nepořádek a mnohdy také ničí veřejný majetek.

Těchto případů v letošním roce velmi přibylo. Nejvíce stížností je hlavně na polské občany, s nimi je spojeno nejvíce konfliktů ve městě. Sami městští policisté zaznamenali nárůst případů narušování veřejného pořádku. Situaci se snaží řešit, na posílení hlídek ale nemají dostatek pracovníků.

Sami obyvatelé Rychnova si stěžují na přistěhovalce cizí národnosti. „Bydlíme na Sokolovské u jednoho zavedeného baru. Problémy s opilými cizinci o víkendu jsou na denním pořádku a už jsme si i zvykli. Co mi však opravdu vadí, že naše policie reaguje teprve až na zavolání, přesto, že na budově „hokejky" je průmyslová kamera, měli by to vidět sami," prozradila na Facebooku Rychnovského deníku místní obyvatelka Eva Jasanská.

Ta poukazuje i na problémy na novém hřišti v zámeckém parku, kde řádili cizinci.

„O víkendu tam dovádělo pět Poláků nebo Rusů a policie i po půl hodině nikde. Opravdu mi vadí, když se takto ničí veřejný majetek. Kdo to pak zaplatí?" dodává.

Policisté se ale brání. „Víme, že je s přicházejícími cizinci stále větší problém. Je mi jasné, že to místní obtěžuje, když jim dennodenně někdo křičí pod okny. Sami letos řešíme mnohonásobně více případů narušování veřejného pořádku. Je to skoro denně. Děláme pravidelné obchůzky a snažíme se tyto nepokoje řešit. Nemůžeme ale být na více místech najednou," vysvětluje velitel městských policistů v Rychnově Josef Martinec.
Ten také upozorňuje na to, že právě do zámeckého parku směřují pochůzky několikrát denně.

POSÍLENÍ HLÍDEK 
JE OTÁZKOU FINANCÍ

Dle jeho slov by rádi například posílili hlídky, ale nemají na to dostatek pracovníků. Pokud by se ale konflikty spojené s cizinci neustále zvyšovaly, byl by to problém a bylo by potřeba počet policistů ve městě do budoucna navýšit. Podle velitele Josefa Martince by to ale znamenalo velkou finanční zátěž do městského rozpočtu.

Jenom městští policisté řešili letos desítky případů týkajících se cizinců. Nejvíce konfliktů pak mají na svědomí právě Poláci. To, že s přísunem nových zaměstnanců výrazně narostl počet protiprávních jednání páchaných ubytovanými osobami, zejména krádeží, různých forem výtržností a fyzických napadení, potvrdila také tisková mluvčí Policie ČR Alena Kacálková.

„Tyto události jsou řešeny prakticky denně. Mnoho událostí je vyřešeno na místě. K nejzávažnějším případům trestné činnosti obyvatel ubytoven došlo v letošním roce zejména v jedné ubytovně v Rychnově nad Kněžnou. Na ubytovně bylo kromě krádeží osobních věcí zaznamenáno fyzické napadání s ublížením na zdraví, loupež ubytované osoby ve městě a nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými látkami," uvedla Alena Kacálková.

Dle jejích slov se v Solnici a Kvasinách cizinci v poslední době dopustili zejména případu výtržnictví spojeného s poškozením zaparkovaných vozidel, vloupání do vozidel a dalších krádeží. Výjimkou není ani fyzické napadení, k němuž dochází zpravidla pod vlivem alkoholu. K poslednímu konfliktu došlo o víkendu u místního klubu Dance Pivovar. Před provozovnou se pralo asi dvacet osob, mezi nimi byli i cizinci.

Stanislava Preclíková