Galerii a šperkařskou dílnu, kterou můžete navštívit, má v Potštejně výtvarnice Sylvie Majerová.

Původně vystudovala zahradní a krajinářskou architekturu v Lednici, už při studiu projektovala, poté dostala místo na ministerstvu životního prostředí. Vdala se, pak přišly na svět tři děti, takže se věnovala jejich výchově a zůstala doma. Sama říká, že šperky chtěla dělat vždycky, dokonce přemýšlela o umělecké škole, ale rodiče byli proti, takže se zpočátku vydala jinou cestou.

„Manželovi jsem říkávala: až jednou budou děti z domu a budu mít prostor, tak něco zkusím. On je ale naštěstí takový muž činu, tak řekl ne, nakup si co potřebuješ a začni hned. Už jsou to vlastně čtyři roky, začínala jsem tenkrát jednoduchými věcmi, pořád jsem šla dál a dál a učila se, a nakonec mě to i živí,“ říká Sylvie. Nápady k ní prý přicházejí samy. Nejprve návrh na nový šperk nakreslí a po čase se k němu vrátí.

Šperky vyrábí z drahých kovů a přírodních kamenů. „Dělám výlučně se stříbrem, a když už se zlatem, tak recyklovaným. Zlato nemám moc ráda z ekologických důvodů, protože těžba devastuje krajinu a při jeho zpracování je velký odpad rtuti, dodává. Kromě toho pracuje s drahými kameny, které si nechává posílat z různých zemí světa.

Pracuje třemi technikami. Odléváním, ke kterému říká: „Já si na rozdíl od většiny šperkařů, kteří si nechávají odlévat jinde odlévám sama, mám na to speciální zařízení, které mi to umožňuje.“ Kromě toho ještě pracuje technikami zvanými tepání a splétání.

„Já jsem si tím vlastně splnila svůj sen, moc mě tvorba šperků baví a těší mě, že v tom mám velkou podporu od manžela,“ dodává šperkařka Sylvie Majerová, jejíž nevšední a velmi pěkné výtvory si při návštěvě Potštejna nenechte ujít. Více informací i fotografií šperků najdete na www.sylviemajerova.cz.