Jak léčitPříznaky chřipky:

Člověk je velmi slabý, cítí se schvácený a unavený.

Chřipku doprovází také horečka kolem 38 – 39 stupňů.

Trápí ho bolest hlavy.

Chřipkové onemocnění může doprovázet také kašel.

Rady lékařů:
Důležité je nemoc nepřecházet, zůstat v klidu a vyležet se.

Při horečce brát paralen a důležité je pít hodně tekutin.

Starší lidé by měli rozhodně při těchto příznacích navštívit lékaře.

Také rychnovskému okresu se nevyhnula.

V Dobrušce je nárůst takto nemocných pacientů výrazný. „Máme tu o 30 až 40 procent více pacientů s chřipkou. V podstatě každý druhý trpí tímto onemocněním," prozradil aktuální stav praktický lékař Robert Bejda, který má ordinaci v Dobrušce.

Dle odborníků velmi často onemocní lidé mezi 20. – 25. rokem, kolem padesáti let, a velmi kritickou skupinou jsou pak senioři a děti, u těch by se rozhodně neměla návštěva lékaře odkládat.

Na některých místech ale zatím výrazný nárůst pacientů nepociťují. „Počet chřipkových onemocnění nám stoupl opravdu jenom nepatrně. Není to nic výrazného. O očkování má zájem pouze určitá skupina pacientů, jejich počet ale nijak nestoupá," říká obvodní lékařka Zuzana Holcová, která ordinuje v Rychnově nad Kněžnou.
V současné době však už je na očkování pozdě. Lidé se nechávali očkovat hlavně na podzim. Ti, kteří očkování využijí, mívají menší příznaky nebo se jim chřipka vyhne úplně. V dobrušské ordinaci za posledních pět let zájem o očkování spíše stoupá. „Rozhodně není dobré chřipku přecházet, důležité je být v klidu a nemoc vyležet. Pacientům doporučuji klidový režim, dva až tři litry tekutin denně, vitaminy skupiny C a pokud mají také horečku, tak paralen," vysvětluje dále lékař Robert Bejda.

Stav v celém kraji

„Ve čtvrtém týdnu roku 2016 je v Královéhradeckém kraji hlášeno celkem 1209 nemocných s akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 000 obyvatel, což je o 9,91 procent více v porovnání s týdnem předcházejícím," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.
Podle hygienické stanice Královéhradeckého kraje lze epidemiologickou situaci týkající se výskytu akutních respiračních infekcí a chřipky zatím stále hodnotit jako klidnou. Hodnoty odpovídají předpokladům pro toto roční období.