Další šok mají za sebou obyvatelé zhruba čtyř desítek starších domů v centru, které hodlá zpeněžit hradecká radnice. Po obdržení nabídek na odkup bytů či domů totiž zjistili, že ceny podobných objektů se výrazně liší. Rozdíly jsou mnohdy několik milionů.

„Domy v jedné ulici se stejným počtem podlaží, stavěné v jedné době stejnou technologií mají skutečně rozdílné znalecké ceny. Typickým příkladem je Gočárova třída. Není to však chybou znalce, ale odlišnou metodikou, kterou každý z nich používal,“ řekl zastupitel za KSČM Lubomír Štěpán.

Radnice na ocenění desítek domů určených k prodeji najala celkem sedm znalců. Podle náměstkyně hradeckého primátora Pavly Finfrlové se snažili postupovat podle společných pravidel. „Sešli se dvakrát či třikrát, aby si sladili různé koeficienty a další věci. Jedinou podmínkou města bylo, aby byli schopní posudky obhájit. Ony ty domy nejsou stejné. Nevím, v čem je rozdíl, ale podívám se na to,“ řekla náměstkyně.

Opoziční zastupitelé v úterý navrhli vypracování oponentních posudků na všechny domy. U koalice vládnoucí radnici ale podporu nenašli. „U soudu se běžně tvoří tři posudky, ze kterých se bere průměr. Taková cena by byla daleko spravedlivější. Tenhle způsob vytváří špatné vztahy mezi lidmi,“ dodal Štěpán.

Podle Pavly Finfrlové koalice návrh neschválila, protože by naboural systém pravidel prodeje. „Problém se týká dvou soudomí na Gočárově třídě, kde jsme původně navrhovali jednotnou cenu, ale lidé ji nechtěli. Desítky dalších domů nabídky akceptovaly. Posudky jsme navíc letos nechali aktualizovat,“ tvrdí náměstkyně.

Obyvatelům domů už běží lhůta 90 dnů, ve které se mají rozhodnout o koupi. Neznají přitom odpovědi na tisíce otázek. „Proč máme ve starším domě vyšší cenu? Proč musíme kupovat i stavební parcelu, když jinde nemusí? Když se přestěhuji do menšího bytu, kde mám jistotu, že ho město znovu neprodá?“ říká 55letý muž z Gočárovy třídy.

Na co si lidé stěžují
√ Ceny bytů. Při privatizaci byly nižší. Na hypotéku nedosáhnou.
√ Nerovný přístup. Sedm odborníků má sedm názorů na cenu.
√ Nejistota. Pokud dům koupí třetí osoba, co udělá s nájemníky?
√ Nedostatek informací. Podle obyvatel se s nimi radnice nebaví.