Na to už znají odpověď někteří obyvatelé obcí a měst v okrese. A je jasné, že se po dohodě s Aqua Servisem nebude zdražovat. Zástupci měst, obcí a jejich svazků, kteří jsou vlastníky veřejných vodovodů, případně kanalizací a čistíren odpadních vod, jednali s firmou, která je nájemcem a provozovatelem tohoto majetku. A na základě nových kalkulací, které byly zpracovány podle zákonů a vyhlášek, stanovili, že cena zůstane stejná jako letos.

Vodné vyjde na 35,30 korun za metr krychlový bez DPH a 40,6 korun s DPH. Stočné činí 35,13 za metr krychlový bez DPH a 40,40 korun s daní.

Jednotná regionální cena za dodávky vody pitné a případně za odvádění a čištění odpadních vod platí v několika lokalitách.

Loňské ceny zůstanou hned na několika desítkách místech. Patří mezi ně Albrechtice nad Orlicí, Bačetín, Bílý Újezd, Bolehošť, Borohrádek, Byzhradec, Častolovice, Čermná nad Orlicí, Černíkovice, Čestice, Dobruška, Doudleby nad Orlicí, Chlístov, Jahodov, Kostelec nad Orlicí, Kvasiny, Libel, Liberk, Lično, Lípa nad Orlicí, Malá a Velká Ledská, Ohnišov, Olešnice, Pichovice, Podbřezí, Přepychy, Rašovice, Rybná nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Semechnice, Skuhrov, Slemeno, Solnice, Synkov, Trnov, Tutleky, Třebešov, Týniště nad Orlicí, Voděrady, Záměl, Zdelov, Žďár nad Orlicí a také ostatní obce, které spadají pod tyto lokality.

Zvyšovat se na většině míst nebudou ani poplatky za odpad nebo za psy.

Někde bude snížení či zvýšení v obecních vyhláškách pouze kosmetické.

Poplatky za svoz komunálního odpadu platí obci lidé s trvalým bydlištěm v obci. Samosprávy si vyhláškou stanovují konkrétní výši poplatku, nicméně zákon stanovuje limit, který nesmí částka vybraná za svoz odpadu překročit. Letos činí 750 korun.

Nejvyšší částky vybírané za odpad ve městech na Rychnovsku se pohybují okolo pěti set korun. Až na výjimky se nenavýší. Pokud ano, tak nijak dramaticky.

Ve všech dotázaných městech se pro nadcházející rok nezmění poplatky za domácí mazlíčky.