Ze současného třístupňového řízení totiž přejde česká celní správa od ledna příštího roku na dvoustupňovou organizační strukturu, což znamená, že některá pracoviště zaniknou.

Mluvčí Celního ředitelství v Hradci Králové Jitka Fajstavrová přiznala, že pravděpodobně celnice v Rychnově bude jednou z těch, která skončí, avšak nic bližšího neprozradila.

„To, kde budou umístěny budoucí celní úřady a jejich pracoviště, je dáno vyhláškou. Ta je však stále ve schvalovacím procesu. Jde o to, že dokud nebude schválena, tak my se nemůžeme vyjadřovat k tomu, jestli v Rychnově pracoviště zůstane. Předpokládá se, že ne, ale do té doby, než to bude schválené, to potvrdit nemůžu," uvedla Jitka Fajstavrová, podle níž ve vyhlášce může ještě dojít ke změnám.

Pokud by nastala situace, že by celnice opravdu byla zrušena, její pracovníci budou přesunuti na jiná pracoviště. Podle toho, co se proslýchá, by se stávající zaměstnanci měli přesunout do Náchoda nebo až do České Třebové. To však mluvčí zatím rovněž odmítla potvrdit.

Ti, kteří se případně nebudou chtít své pracoviště změnit, budou muset ze zaměstnání odejít. „My jim nabídneme místo na jiném působišti, a oni si budou moci vybrat, jak se situací naloží. Dalšími podrobnostmi se ale budeme zabývat, až konkrétní situace nastane. Nyní je ještě brzy cokoliv plánovat," dodala Jitka Fajstavrová.

Případným zrušením celnice v Rychnově pak budou nejvíce postiženy firmy, které zboží vyvážejí či dovážejí přes hranice. To potvrzuje i Dana Konečná, referentka zahraničního obchodu v jedné vamberské firmě.

„Byly by to asi určité problémy, znamenalo by to, že by zboží muselo jet k proclení zřejmě do Náchoda. My však spolupracujeme s celní deklarací v Rychnově. Já proto vyřizuji přímo na celnici jen pár dokumentů. Takže by to šlo víceméně přes ně," přiznala Dana Konečná.

Protože se nyní téměř všechno vyřizuje elektronicky, k žádným velkým potížím by docházet nemělo. „Dokumenty posíláme firmám jenom elektronicky, takže bychom museli tak jednou dvakrát týdně jet do Náchoda nebo do Hradce s doklady, ale jinak nám to žádné jiné problémy nepřinese," vysvětlila Zdena Kapuciánová, celní zástupce firmy, která se zabývá celní deklarací v Rychnově.