Ve středu došlo ke smíru, který bude Častolovice stát několik milionů korun.

Na zasedání zastupitelstva byla opravdu horká atmosféra – a to nejen kvůli počasí. Opozice totiž s formou smíru nesouhlasila. Nakonec jej vedení městyse protlačilo v poměru osm ku třem hlasům, čtyři zastupitelé se zdrželi.

Firma se s obcí soudila několik let. Častolovice ji odmítaly zaplatit celou částku. Spor se vytvořil kolem nové ulice Polnodvorská. Z některých znaleckých posudků vyplývá, že firma předvedla neodpovídající práci a problém byl také s přemrštěnou cenou za vícepráce. „Kdybychom na smír nepřistoupili, Častolovice by setrvávaly v právní nejistotě a to by znamenalo další náklady," řekl starosta obce Zdeněk Praus. Opoziční zastupitelky s navrhovaným smírem nesouhlasily. Bývalá starostka Častolovic Jarmila Novohradská, která je spolu se svou dcerou, zastupitelkou Veronikou Bartošovou, hlasitou kritičkou téměř každého kroku nového vedení, nazvala smír diktátem Sovisu.

Zastupitelky prý dávají přednost kompromisu před soudním sporem, o kompromis se však nejedná. „Je to diktát jednostranně nevýhodný pro Častolovice," prohlásila Novohradská na jednání. Zastupitelky navrhovaly, aby městys doplatil jen rozdíl mezi částkou na smlouvě a tou, kterou již zaplatil. Jedná se zhruba o čtyři miliony sedmset tisíc korun.

Příznivci smíru oponovali tím, že Sovis na takovou dohodu nepřistoupí, jak již dříve avizoval. Nakonec zvedl ruku pro smír dostatek zastupitelů, což kvitovala i většina přítomných obyvatel. „Už to trvá opravdu dlouho.

Museli jsme ustoupit. Jen tak mohou jít Častolovice dál," prozradila jedna z příchozích. Obec zaplatí Sovisu částku necelých šest milionů korun, firma nepožaduje náhradu soudního řízení, úroky ani doplacení jistiny. Pokud by Sovis uspěl u soudu, musel by městys podle některých tvrzení zaplatit ještě o čtyři a půl milionu korun více. Cena za dílo se při akceptování smíru pohybuje kolem 17 milionů korun. Obec chce peníze získat z prodeje parcel.

Vysoutěžená cena za stavbu byla původně patnáct a půl milionu. Podle znalce, kterého zajistila právní zástupkyně obce, je cena díla devět milionů korun. Za vícepráce si firma účtovala kolem milionu a půl, podle znalce to mělo být 27 tisíc korun. Městys nesouhlasil s fakturací i tím, že firma nedokončila práci tak, jak měla. Soudní jednání trvá čtyři roky, náklady na právní zastoupení obce a další výlohy převyšují milion korun. Případem se zabýval rychnovský soud, který zatím rozhodoval především ve prospěch firmy.