„Spousta krajkářek se mi ozvala s tím, že termín nestíhají, jestli můžou své podvinky poslat po novém roce. Takže se nám stále vracejí. V úterý mi pošťačka přinesla tři nebo čtyři krajky. To už jsou ale poslední opozdilci. Maximálně ještě přijde tak pět kousků, více ne," říká Lenka Kroulíková, která má Vambereckou duhu na starosti.

Momentálně je potřeba krajky třídit, tužit, pak začít skládat do obrazce a nakonec sešívat. Nejnáročnější bude všechny kousky správně poskládat.

„Zatím máme tři sta deset kousků, které se musí srovnat do pruhů v šesti nebo sedmi barvách. Uvidíme, kolik barev se nám vrátilo a jestli někde třeba nějaká nevypadla. To zjistím, až si to všechno rozložím. Také mám strach, že někde bude nějaký kousek přebývat a jinde zase chybět. Jsem zvědavá, jak to pak doladíme, aby to vypadalo dobře," říká Lenka Kroulíková, která věří, že se jim na rekord podaří dosáhnout.

Práce amatérek

S kvalitou prací krajkářek je téměř spokojena, i když jsou to amatérky. Podle ní jsou totiž na krajce vidět velké rozdíly v tom, když někdo paličkuje déle, nebo je to začátečník.

„To jsme ale věděli předem," tvrdí Lenka Kroulíková s tím, že by závěs měl být hotový do 17. ledna. V tento den by měl být poprvé představen na veletrhu cestovního ruchu Region tour 2013 v Brně.

Poté by měla Vamberecká duha cestovat, čeká ji návštěva Prahy i Hradce Králové. „Postupně by se měla představit na různých akcích, aby měl každý možnost si ji prohlédnout. V létě se pak vrátí do Vamberka na krajkářské slavnosti," dodala Lenka Kroulíková.

O nápadu začala poprvé mluvit manažerka Naďa Kverová v červnu loňského roku. „Chtěla jsem spojit krajkářky nejenom z Vamberka, ale i celé České republiky," řekla tehdy.

JEDNOTLIVÉ KOUSKY duhy se budou muset teprve pospojovat. Premiéru by závěs měl mít ještě v lednu na veletrhu cestovního ruchu v Brně.