„Můj otec byl sice Řek, ale od mala jsem vyrůstal v České republice. Takže jsme třeba ani doma řecky nemluvili,“ vzpomíná starosta. Konec letošního roku se oslavit chystá. Ale nikoliv na řecký způsob, nybrž počesku.

Žijete od narození v Česku?
Ano, jsem rodák z Bartošovic a žiji zde celý život. To znamená od roku 1965.

Dodržujete přesto některé řecké zvyky, které nejsou v Česku obvyklé? Přeci jen řecká krev vám v žilách koluje.
To sice ano, ale vyrůstal jsem v Čechách. Můj otec byl sice Řek, ale maminka Češka, takže jsme doma řecky nemluvili. Navíc v Bartošovicích jsme byli jediní. Někde je řeckých rodin víc, takže mohou snáze udržovat tradice a uchovají si třeba i jazyk. U nás by nebylo s kým mluvit. Abych nějaké řecké zvyky zjistil, musel bych zavolat příbuzným do Řecka. Přiznám se, že já sám žádné neznám.

Udržujete s původní domovinou vašeho otce kontakty?
Ještě před revolucí to nešlo, takže jsem se tam poprvé podíval až po roce 1989. Byla to docela náhoda. Zakoupili jsme si zájezd do Řecka s asi půlročním předstihem. Než jsme vyjeli, přišel pro mého otce, který ale byl již po smrti, dopis od příbuzných. Nechal jsem jim tedy od jednoho Řeka odepsat a když jsme byli na dovolené, zastavila se za námi moje sestřenice. Od té doby udržujeme styky a byl jsem tam už třikrát. V současnosti na to nemám čas, protože stavíme. Jsou to dva roky, co jsem tam byl naposledy.

Kde budete trávit letošní Silvestr?
Asi někde v naší obci. Nejspíš si půjdeme se ženou někam zatancovat. V tuhle chvíli ale mám dost frmol, protože napadlo hodně sněhu a máme technickou závadu na traktoru, který k úklidu používáme, takže jsem v jednom kole.

Takže se příliš nezastavíte ani s blížícím se koncem roku. Ale pojďme trochu do minulosti. Na jaký Silvestr nejraději vzpomínáte?
Já myslím, že hezké byly snad všechny. Z některých si člověk pamatuje víc, z některých méně. Ale nevzpomínám si, že by nějaký byl až tak výjimečný.

Řecké a české novoroční zvyky

Řecké:

1. 1. Nový rok a svátek Ágios Vassélis neboli svatého Vasila

• Na tento den si blízcí vyměňují drobné dárky, děti chodí od domu k domu a zpívají koledy (kalanta).

České:

31. 12. Silvestr

• Na venkově chodívaly o silvestrovské noci po staveních tzv. ometačky. Staré chudé ženy oblečené v černém a s hlavou zavázanou bílým šátkem tak, aby vpředu vybíhala nad čelo stříška. Třikrát zaklepaly, vešly do stavení a bez jediného slůvka přistoupily k plotně a třikrát ji ometly se slovy: „Ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého.“ Tím se mělo zabránit, aby na plotnu přišlo v novém roce něco nezdravého.

1. 1. Nový rok

• Na stole nesměla chybět čočka. Věřilo se, že následující rok „neodejdou“ peníze z domu.