„Byly to provazy vody a hasiči se nezastavili. Čerpali vodu ze sklepů, vytopených bylo několik rodinných domů včetně ústavu sociální péče a mateřské školky, přes silnice popadaly stromy, do jednoho domu natekla s vodou i hlína," řekl starosta městečka Petr Hudousek.

Škody naštěstí nejsou až na podemleté cesty a silnice velké. Jak voda rychle přišla, tak rychle odešla. Živly stejnou měrou potrápily i sousední Pěčín nebo Slatinu nad Zdobnicí. Hasiči tady zasahovali celkem u dvanácti událostí.

Průtrže byly lokální, takže se příliš neodrazily ve stoupajících řekách, ty zůstaly v korytech. „Hodně pomohlo i sucho, voda se rychle vsákla," řekl Václav Jirásek z hradeckého Povodí Labe.

U Pecky na Jičínsku dokonce blesk podpálil neobývanou starou poloroubenou chalupu. „Při našem příjezdu už byla celá v plamenech. Po dohodě s majitelem jsme nechali požár dohořet, škoda byla odhadnuta na 220 tisíc korun," uvedla mluvčí hradeckých krajských hasičů Martina Žahourková.

Desítky poruch odstraňovali rovněž energetici. A bouře potrápila také tisíce cestujících na železnici. S hodinovými zpožděními se museli smířit lidé, kteří v Pardubicích čekali na rychlíky do Prahy. Mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí totiž bouře vyřadila zabezpečovací zařízení, porucha byla odstraněna až před půl desátou večer.

Podobný výpadek nastal také mezi Chocní a Újezdem u Chocně, na dalších tratích pak v Třebechovicích pod Orebem na Hradecku nebo ve Starkoči na Náchodsku.

Prudký déšť rovněž zaplavil koleje mezi Vamberkem a Rokytnicí. Trať ale nebyla poškozena, takže po její kontrole byl provoz ještě večer ve 20 hodin obnoven.