Najít tedy někoho, kdo se bude starat o váš chrup, může být pěkný oříšek. To zjistila i maminka na mateřské Jana Adamcová z Dobrušky.

„Hledala jsem zubaře pro svou dceru, jenže u nás bylo takřka nemožné někoho sehnat, proto musíme jezdit ke stomatologovi až do Rychnova. Kam budu chodit s malým synem, to opravdu nevím,“ dodává rozladěně mladá žena. Její případ není ojedinělý. Problémy s hledáním vhodného zubaře má mnoho lidí v okrese.

Mladých je málo

Naděje může být u nových zubařů, kteří si zrovna shánějí svou klientelu. Jenže těch moc nepřibývá a když už se nějaký objeví, má brzy plno.

Jako tomu bylo nedávno v Týništi nad Orlicí, kde přibyla nová zubařka. Pacienti se jen hrnuli. Podle některých stomatologů je současná situace ještě zvládnutelná.

„Problém vidím v tom, že mnoho lékařů a lékařek půjde za pár let do důchodu. Zubařů by mohl opravdu být nedostatek,“ prozradila svůj názor stomatoložka Jana Podolská z Týniště nad Orlicí.
Na jednoho zubaře připadá podle průměrných výpočtů ze statistik více než dva ticíce pacientů. To je poměrně vysoké číslo, oficiální kvóta, kolik pacientů může zubař přijmout, však není dána.

Proto někteří zubaři mohou mít v registru i více než tři tisíce lidí. Optimální počet by přitom podle odborníků měl být kolem patnácti set, jako tomu je v západní Evropě.

Lékařka pracuje 
i ve volném čase

„V tuto chvíli nikoho nepřibíráme. Mám dokonce dvě kartotéky pacientů, jednu už mám schovanou, někdy se ale stane, že ji musím zase vyndat, protože přijde pacient po několika letech," prozrazuje zubní lékařka Jana Tancurinová, která má ordinaci ve Vamberku.

Dodává, že někteří lidé přichází na kontroly nepravidelně. Pokud se někdo objedná na prohlídku, na řadu se dostane zhruba do dvou měsíců.

Jestliže se jedná o akutní bolestivý případ, snaží se pacienta Jana Tancurinová zapsat co nejdříve.

Dle jejích slov je to mnohdy na úkor volného času. Takové případy totiž zpravidla řeší po pracovní době.

Někteří stomatologové si dělají přehled o tom, kolik pacientů mají nových a kolik jich odešlo. Na základě toho pak v některých obdobích přijmou nové zájemce o péči.

I v zubní ordinaci v Dobrušce přiznávají, že mají velmi často nával. „Některé měsíce přichází opravdu hodně lidí. Pokud se nyní někdo objedná na zákrok, dostane se na řadu začátkem června," vysvětluje stomatoložka Alena Šmídová z Dobrušky.

Štěstím některých pacientů je to, že sami chodí pravidelně k jednomu stomatologovi a své děti pak mohou zapsat také tam.

„Naštěstí jsem mohl syna zapsat ke svému zubaři. Myslím si však, že ho pan doktor přijal jen z toho důvodu, že patří ke mně. Pokud by přišel někdo dospělý, kdo do ordinace nikdy nechodil, mám pocit, že by neuspěl," svěřuje Petr Beran z Rychnovska.

Na pohotovost musela do Hradce

A podobně jsou na tom i jiní pacienti. „Rozbolel mě zub, ale bolest nebyla akutní, spíše občasná. Zubařka měla volno až za tři měsíce. Myslela jsem, že to vydržím, ale jeden večer mě to „přepadlo" a musela jsem na pohotovost," stěžuje si Kateřina Marková.

Jaké bylo však její překvapení, když zjistila, že v okrese se o ni nikdo nepostará.

Právě to čeká každého pacienta, kterého zub rozbolí v době, kdy jeho lékař neordinuje.

Musí se vypravit do Hradce Králové či Pardubic. Pohotovost v okrese sice stomatologové ve svátek a o víkendech slouží, avšak jen od osmé do 12. hodiny.