Nakonec zůstalo jen u osvětlení. „Původně měla již letos betlém doplnit postavy Madeleine Albrigtové a medailéra Zdeňka Kolářského. Bohužel je ještě pan Fajfr nedodelal a tak se s nimi návštěvníci Kostelce setkají snad příští rok," řekla Deníku kulturní referentka kostelecké radnice Šárka Slezáková.

PLYŠOVÁ SBÍRKA

A i když je letos betlém, který mohou lidé ve vstupním prostoru kostelecké radnice až do Tří králů, o dvě figurky chudší, o to větší má před blížícími se vánocemi význam. Před jesličkami je totiž umístěna bedna, kam mohou lidé nosit plyšové hračky. Ty posléze poputují k místním záchranářům a hasičům, kteří je budou dávat dětem po dopravních nehodách. „Plyšové hračky, které budou navíc, poputují do Dětských domovů a mateřských center. Ta se už teď mohou hlásit," dodala Šárka Slezáková.

Nedílnou součástí kostelecké Adventní uličky je řemeslný jarmark, rozsvěcení vánočního stromu a velmi oblíbená čertovská show „krampusáků". Ani o jedno nebyli návštěvníci Kostelce ochuzeni. I když řemeslnému jarmarku ze začátku příliš nepřálo počasí. I tak se postupně do středu městyse vydávalo čím dál víc lidí. Posileni a ohřáti medovinou či horkou klobásou pak zamířili na Palackého náměstí, kde celý adventní program vyvrcholil rozsvícením vánočního stromku. Ten se premiérově „oblékl" do zcela nového osvětlení. A jen co starosta města František Kinský dořekl svoji předvánoční zdravici, začaly se dít věci. Z různých koutů náměstí se mezi několikasethlavý dav „vrhl" ďábelský průvod démonických bytostí ověšených kravskými zvonci. Nad náměstím se pak několik desítek minut neslo řinčení řetězů a chrlení bengálských ohňů. To svou show předvedli čerti z „rodu" Krampus. Oproti loňskému roku se jich do Kostelce sjelo hned patnáct. A dávali o sobě pořádně vědět.