Opravdovou lidovou zábavou se stává i běhání. Pomalu ale jistě se dere na vrchol popularity. Mezi sporty, které lidé pravidelně aktivně provozují, se už výše než běh drží už pouze jediná dlouhodobě nejoblíbenější pohybová činnost – cyklistika. Tvrdí to nedávno zveřejněný průzkum zpracovávaný vloni „Sport roku 2014".

Na Rychnovsku o stoupající oblibě běhu svědčí celá řada nově vzniklých akcí pro amatérské běžce – takzvané hobíky. Jsou určeny pro lidi, kteří chodí pravidelně běhat po práci či po škole pro zlepšení fyzické kondice, kvůli redukci tělesné váhy nebo jen proto, aby si „vyčistili" hlavu na konci náročného dne (či na začátku).

Nové běžecké akce, v nichž nejde o překonávání rekordů, se na Rychnovsku v současnosti rodí jako houby po dešti. Na běžeckou mapu se během letošního roku zapsaly nebo brzy zapíšou v Kostelci nad Orlicí, ve Vamberku, v Rychnově nebo v Dobrušce.
V Kostelci nad Orlicí se těsně před letními prázdninami běžel olympijský běh. Na trať podél řeky Orlice dlouhou 3,5 kilometru se přihlásila stovka zájemců, kilometrovou trať absolvovaly čtyři desítky.

Proč popularita běhu tak strmě stoupá?

Je levný a dá se provozovat kdykoli a kdekoli. Člověk nepotřebuje speciální dovednosti ani školení. Ideální sport, který si může zamilovat každý. Běhání je součást zdravého životního stylu. Běhání je o svobodě rozhodování. K fotbalu, hokeji, tenisu, volejbalu jsou potřeba spoluhráči a protihráči. V jednom nelze hrát a shánět narychlo partu… Proto lidé čím dál více běhají.

V příštím týdnu startuje tradiční Rychnovský maraton. Poběží se už po sedmnácté. Ovšem premiéru bude mít závod, který se současně poběží na poloviční trati. „Půlmaraton i maraton startují v neděli od rychnovského koupaliště ve Včelném. Trať vede přes město a pak směrem do hor. Maratonci musí až do Rokytnice v Orlických horách, ale účastníci polovičního závodu to v Javornici střihnou doleva a přes Jaroslav se vrátí zpět do areálu koupaliště, z něhož ještě musí lesem na otočku k Ivanskému jezeru," popisuje letošní premiéru závodu na vzdálenost jednadvaceti kilometrů Jan Jelínek, dlouholetý organizátor rychnovského klasického maratonu.

Pouhý den před rychnovským maratonem v sobotu 29. srpna rozhýbou svá těla maminky ve Vamberku. Během rodinné akce s názvem Maminy Run se ženy pokusí zdolat pětikilometrovou vzdálenost. Dětem a tatínkům v areálu vambereckém koupaliště zatím zpestří čekání zajímavý doprovodný program. „Maminky jsou s dětmi na mateřské dovolené, takže to vypadá tak, že sedí doma a nic nedělají.

Tento mýtus hodlá naše akce vyvrátit a dát všem najevo, že maminky se hýbou, běhají a jdou svým dětem příkladem. Proto vznikl nápad uspořádat běh maminek," vysvětlují Jana Čapková s Renátou Horákovou z vambereckého mateřského centra Dráček.

Další premiéru městského běhu chystají v sobotu 20. září v Dobrušce. Od rodného domku F. L. Věka se poběží ulicemi města. Na zdatnější běžce čeká deset kilometrů, hobíci můžou začít poloviční vzdáleností. „Chceme ke sportu v té nejjednodušší formě přitáhnout co nejvíce lidí. Přejeme si, aby přišli i ti, kteří sportu zatím moc nedávají, ale chtějí si to vyzkoušet. Hýbeme se čím dál méně a náš závod přináší jednu z možností, jak to změnit," říká Jana Šťásková z týmu iniciátorů dobrušské běžecké novinky.