Pokud tuto lhůtu promarní, auto jim buď zanikne, nebo je čekají tučné pokuty.

Auta v depozitu jsou nazývaná také jako mrtvé vozy, a to z toho důvodu, že u takových vozidel není jasné, kdo je jejich majitel a zda vůbec ještě existují. „Řidiči musí nahlásit z jakého důvodu mají své auto v depozitu a kde se nachází. Velmi často jsou důvodem nákladné opravy a renovace, při kterých majitel nechce platit pojistku a auto po tuto dobu nepoužívá," vysvětluje vedoucí odboru dopravy v Dobrušce Blanka Coufalová.

Dle jejích slov se zatím na úřadě v Dobrušce fronty netvoří, nabádá ale řidiče, že by neměli s nahlašováním otálet. Mezi svátky by se totiž mohly tvořit fronty. Obdobná situace je také v Rychnově nad Kněžnou. „Lidé spíše teprve začínají chodit. Myslím, že velká část z nich tuto povinnost nechává až těsně před koncem roku. Na Rychnovsku máme v registru několik tisíc vozů v depozitu," prozrazuje vedoucí oddělení dopravně správních agend v Rychnově nad Kněžnou Zdeněk Molcar.

Hrozí zánik 
nebo pokuta

A co se stane, když do konce roku nenahlásí majitelé, proč mají registrační značky uložené v depozitu? Může se stát, že auto bude z registru zcela vyškrtnuto.

To se týká majitelů, kteří svůj automobil nahlásili do depozitu do 30. 6. 2013. Tito lidé se mohou od 1. ledna 2016 se svým autem rozloučit, protože zcela zanikne. Nebudou s ním moci už vyrazit na silnici. Tomu, kdo nahlásil vůz do depozitu až po datu 30. 6. 2013, hrozí pouze pokuta, ale ani to by neměli majitelé zanedbávat. Pokuta se totiž může vyšplhat až na padesát tisíc korun.