Zákaz prodeje rozlévaného alkoholu u stánků se víkendové akce, která patří k těm největším ve městě, dotkne výrazně. Každoročně se tady u stánků rozléval rum, slivovice či vodka. Tentokrát vše bude pasé.

Strážníci v pozoru

„Všichni stánkaři od nás dostanou vytištěné znění nařízení ministerstva zdravotnictví a budou muset při příjezdu potvrdit, že jsou s tím srozuměni a souhlasí s tím," říká Šárka Slezáková z Městského úřadu v Kostelci nad Orlicí. K dostání tak bude jen pivo, víno či medovina.
Navíc město speciálně pro kontroly stánků pověřilo i dva strážníky. Ti budou o víkendu náměstí obcházet a kontrolovat, zda je vše dodržováno.

Hasiči jen s pivem

Podobně se budou muset zachovat i hasiči v Čánce u Opočna. Tady se koná taktéž posvícení s nohejbalovým turnajem. „Víme o tomto nařízení a budeme se podle toho řídit. Nehodláme nic riskovat," potvrzuje starosta sboru dobrovolných hasičů Albín Kubala. Osvěžit se tak návštěvníci budou moci především pivem.

Kontroloři v okrese vyrazili do terénu již ve středu, kdy byl zákaz rozlévání alkoholu ve stáncích vydán. Pozornosti však neujdou ani klasické prodejny. Jedna z nich v Dobrušce zažila návštěvu různých kontrolorů již třikrát. „Všechno jsme ale měli v pořádku. Prodáváme jen okolkované lahve a ještě v malé míře," uvedla prodavačka.