VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Alkohol se vrací do hospod, ale jeho kontroly běží dál

Rychnovsko – Uplynulý prodloužený víkend mohli štamgasti konečně  trávit i ve společnosti svých oblíbených značek tvrdého alkoholu. Otazník ovšem visí nad osudem již otevřených lahví.

2.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

„Zatím je mám uschované. Použít je pro vlastní potřebu bych se ale rozhodně neobával. Mám své stále hosty a nikdo žádné problémy neměl," uvedl Milan Petřík, provozovatel baru v Dobrušce.

Zmírnění prohibice ovšem neznamená, že by odpovědné orgány polevily ve svém úsilí. Současné kontroly jsou zaměřené zejména na dodržování nového opatření, které stanovuje podmínky prodeje nápojů s obsahem alkoholu dvacet procent a vyšším.

Dohledu nad prodejci se účastní hned několik orgánů státní správy.

„Kontrolujeme, zda nejsou v provozovnách stravovacích služeb nabízeny lihoviny o obsahu etanolu 20% a výše, které byly mimořádným opatřením ze dne 27. 9. zakázány. Dále zda k lihovinám vyrobeným v letošním roce jsou k dispozici patřičné doklady," potvrdila Veronika Krejčí, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje, a dodala, že se kontroluje také nabídka alkoholických nápojů uváděných v nápojových lístcích a oddělené uložení lihovin, které nelze uvádět do oběhu.

Mluvčí krajských hygieniků také vyloučila, že by po zmírnění prohibice poklesla četnost návštěv jednotlivých provozoven. Královéhradecká hygienická stanice provedla od začátku celé aféry již 738 kontrol, z toho se jich 186 uskutečnilo od čtvrtečního odpoledne do neděle.

To živnostenské úřady zatím své další angažování zvažují. „Vzhledem k tomu, že od vyhlášení nového opatření byly tři dny volna, jsme zatím žádná kroky nepodnikali. Ve čtvrtek se ale chystám na celokrajskou poradu vedoucích živnostenských úřadů, kde by se měl stanovit další postup," řekla Dana Ehlová, vedoucí živnostenského úřadu v Dobrušce,  s tím, že doposud jí  vadila malá koordinovanost jednotlivých státních úřadů.

To, že mnohde si kontroly podávají dveře, potvrzuje i oslovený živnostník. „Kontroly k nám chodí prakticky denně. Myslím, že už se zde vystřídaly snad všechny složky a třeba celníci se zdrželi přes tři hodiny," uvedl Milan Petřík, provozovatel baru v Dobrušce.

Podle vlastních slov má o tom, co je povoleno, jasno, protože se o problematiku zajímá. Zmatky prý ale vnášela některá protichůdná prohlášení státních orgánů, kdy se například chvíli nevědělo, zda je zakázán alkohol nad 20 nebo od 20 procent výše.  

ČTĚTE také anketu mezi majiteli restaurací na Rychnovsku: ZDE.

Autor: Michal Friček

2.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení