„Zatím je mám uschované. Použít je pro vlastní potřebu bych se ale rozhodně neobával. Mám své stále hosty a nikdo žádné problémy neměl," uvedl Milan Petřík, provozovatel baru v Dobrušce.

Zmírnění prohibice ovšem neznamená, že by odpovědné orgány polevily ve svém úsilí. Současné kontroly jsou zaměřené zejména na dodržování nového opatření, které stanovuje podmínky prodeje nápojů s obsahem alkoholu dvacet procent a vyšším.

Dohledu nad prodejci se účastní hned několik orgánů státní správy.

„Kontrolujeme, zda nejsou v provozovnách stravovacích služeb nabízeny lihoviny o obsahu etanolu 20% a výše, které byly mimořádným opatřením ze dne 27. 9. zakázány. Dále zda k lihovinám vyrobeným v letošním roce jsou k dispozici patřičné doklady," potvrdila Veronika Krejčí, tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje, a dodala, že se kontroluje také nabídka alkoholických nápojů uváděných v nápojových lístcích a oddělené uložení lihovin, které nelze uvádět do oběhu.

Mluvčí krajských hygieniků také vyloučila, že by po zmírnění prohibice poklesla četnost návštěv jednotlivých provozoven. Královéhradecká hygienická stanice provedla od začátku celé aféry již 738 kontrol, z toho se jich 186 uskutečnilo od čtvrtečního odpoledne do neděle.

To živnostenské úřady zatím své další angažování zvažují. „Vzhledem k tomu, že od vyhlášení nového opatření byly tři dny volna, jsme zatím žádná kroky nepodnikali. Ve čtvrtek se ale chystám na celokrajskou poradu vedoucích živnostenských úřadů, kde by se měl stanovit další postup," řekla Dana Ehlová, vedoucí živnostenského úřadu v Dobrušce,  s tím, že doposud jí  vadila malá koordinovanost jednotlivých státních úřadů.

To, že mnohde si kontroly podávají dveře, potvrzuje i oslovený živnostník. „Kontroly k nám chodí prakticky denně. Myslím, že už se zde vystřídaly snad všechny složky a třeba celníci se zdrželi přes tři hodiny," uvedl Milan Petřík, provozovatel baru v Dobrušce.

Podle vlastních slov má o tom, co je povoleno, jasno, protože se o problematiku zajímá. Zmatky prý ale vnášela některá protichůdná prohlášení státních orgánů, kdy se například chvíli nevědělo, zda je zakázán alkohol nad 20 nebo od 20 procent výše.  

ČTĚTE také anketu mezi majiteli restaurací na Rychnovsku: ZDE.