EVAKUACE SVATEBČANŮ

Nepříjemné překvapení zažili poslední červnovou sobotu svatebčané na radnici v Hostinném. Uprostřed svatebního obřadu totiž anonym dvakrát oznámil, že na radnici je bomba. Svatba musela být okamžitě přerušena a obřadní síň vyklizena. Hasiči a policisté museli evakuovat 60 lidí z městského úřadu i okolních budov. Policejní pyrotechnik však na radnici žádnou výbušninu nenašel. Policie zato brzy odhalila, od koho poplašná zpráva pocházela, a zadržela pětadvacetiletou ženu. Ukázalo se, že se chtěla pomstít bývalému příteli a rozhodla se překazit jeho svatbu. To se jí nepodařilo – pár se vzal na jiném místě.

BOMBOVÁ SMRŠŤ

Daleko větší policejní a pyrotechnické manévry způsobil pachatel, který v květnu telefonicky oznámil uložení bomb na úřadech, nádražích, školách a firmách v Plzni, Praze, Jičíně, Poděbradech, Mladé Boleslavi a v Pardubicích. Policie evakuovala stovky lidí a objekty prohledala. Žádné bomby nenašla, zato zjistila, že pachatelem je 41letý zdravotně hendikepovaný muž z Královéhradeckého kraje. Skončil ve vazbě.

VYMYŠLENÉ ÚTOKY

V létě policie horečně pátrala po neznámých útočnících, kteří během víkendu v Trutnově napadli čtyři lidi. Tři utrpěli řezná či bodná poranění, jednoho agresor napadl pěstí. Brzy se však ukázalo, že tři ze čtyř napadení si údajné oběti vymyslely. Z posledního útoku kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže, který napadl mladou ženu na cyklostezce u Úpy.

CYKLODRÁHA NA LETIŠTI

Opilý cyklista se jednoho zářijového večera projížděl po přistávací ploše královéhradeckého letiště. Pracovníci letiště museli podat zprávu o nebezpečí pilotovi letadla, které mělo přistávat. Muže zadržela ochranka a policie zjistila, že má v krvi 1,66 promile alkoholu. Muž přiznal, že se na letiště dostal i s kolem přes plot. „Na dotaz, proč tak riskoval, uvedl, že jen tak z hecu. Prý si chtěl vyzkoušet jízdu po přistávací ploše," uvedli policisté.

VYVÁZNE BEZ TRESTU

Jen oči pro pláč zbyly chovateli, kterému neznámý zloděj v září ukradl 13 papoušků a další tři zranil tak, že museli být utraceni. Krádeží vznikla majiteli škoda téměř 20 tisíc korun. Policie vyhlásila po zloději pátrání, ale ukázalo se, že vyvázne bez trestu. Vyšetřovatelé totiž zjistili, že na pachatelem byla kuna nebo lasice.

TAJEMNÝ RITUÁL

V loterii velmi toužil vyhrát dvaadevadesátiletý muž z Hradce Králové. A tak zaplatil za pět měsíců více než 760 tisíc korun kartářce, která mu slibovala získat hlavní výhru ve výši 95 milionů korun. Peníze jí dával při tajemných rituálech. „Kartářka podle výše předpokládané výhry obalovala karty bankovkami a čarovala výherní čísla, která měla být při následném slosování tažena. Opakovaně vložené peníze prý zvyšovaly šanci na další výhru," uvedla policie. Tento obřad se konal vždy o půlnoci. Muž nic nevyhrál, ale když chtěl své peníze zpět, kartářka mu oznámila, že žádné nemá, protože shořely při rituálu. Policisté ženu obvinili z podvodu.