Plačící otec v emotivní závěrečné řeči prohlásil, že ztratil, co měl nejcennějšího. „Ať rozhodnete, jak rozhodnete, víc už potrestán být nemůžu,“ uvedl zlomeným hlasem.

Obhájci obou mužů žádali, aby jejich klienti byli zproštěni obžaloby, ale neuspěli. Podle soudu se oba obžalovaní dopustili usmrcení z nedbalosti. Předseda senátu David Arochi Vergara Schmuck prohlásil, že otec ponechal pětileté dítě s osmi psy bez dohledu a majitel zvířat nezasáhl, když viděl, že dítě zamířilo na pozemek, kde se jeho psi volně pohybovali. „Nechal je puštěné, ačkoli věděl o přítomnosti chlapce,“ uvedl soudce.

Soud oběma obžalovaným udělil rok a půl vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Muži musí navíc společně zaplatit chlapcově matce 240 tisíc korun. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Tragický případ se stal loni v polovině září v Lužci nad Cidlinou. Otec (56) s pětiletým chlapcem, kterého vychovával sám, protože jeho bývalá žena žije v Anglii, si přijel ke svému známému Pavlu Hornovi (29) vypůjčit vozík za auto. Zatímco na vozíku vyměňoval značku, chlapec odběhl na zahradu, kde volně pobíhalo osm psů, kteří patřili Hornovi a jeho přítelkyni. Podle obžalovaných dítě psy znalo, protože tam jezdívalo. Jeho otec je navíc kynolog a chlapce učil, jak se ke psům chovat

Útok však byl zřejmě bleskurychlý. Jeden ze psů hocha zuby a drápy poranil na krku tak vážně, že přerušil žíly a tepny a dítě vykrvácelo. Podle lékařů byla smrt neodvratná.

„Šlo o mimořádnou situaci, která vznikla, když psi nebyli pod dohledem,“ řekla v pondělí znalkyně kynoložka. Uvedla, že chovatelé drželi na velmi malém prostoru psy různých ras, velikostí a povah. Byli mezi nimi belgičtí ovčáci, kavkazský ovčák či kříženec husky.

Co se stalo podnětem k útoku, a který pes chlapce smrtelně poranil, se už nikdo nedozví. Podle znalkyně mohl hoch psy podráždit vědomě nebo náhodou. Mohl se ohnat klackem nebo na nějakého ze psů třeba upadnout.

„Extrémně zareagoval zřejmě pes, který neměl příliš zkušeností s dětmi,“ uvedla znalkyně. Dodala, že když byla ke smečce přivolána, registrovala v ní značný neklid. „Pes je prostě šelma a jeho přirozený prostředek je reagovat tlamou,“ upozornila.

Státní zástupkyně žádala pro oba muže tříleté podmíněné tresty. „Dítě nelze ponechat bez dozoru s takovou smečkou psů,“ podotkla.

Navrhla také, aby soud rozhodl o zabrání psů, to však senát odmítl s vysvětlením, že jde až o krajní řešení. „Nebudou nebezpeční, pokud budou procházet odpovídajícím výcvikem,“ vysvětlil soudce Schmuck.

Otec ztrátu syna nezvládá. „Je trvale v péči psychiatrů a psychologů. Ti nepředpokládají, že by se jeho stav v budoucnosti zlepšil,“ řekla v pondělí jeho obhájkyně.