Nakonec „kápnul božskou" a vyšlo najevo, že si útok vymyslel. Na omluvy však již bylo pozdě.

I ve východních Čechách se policisté čas od času setkají s podobnými případy, které však nejsou mediálně známé a jen stěží vyvolají politický rozruch.

Strach z chlebodárce

Jedním z takových je případ, který se stal na začátku července na Svitavsku. Řidič kamionu zde policistům řekl, že mu na odpočívadle zabušili dva muži na dveře a vyzvali  ho, aby vystoupil a vydal jim finanční hotovost a mobilní telefon.

„Když řidič  otevřel, měl muž s baseballovou pálkou oběť z kabiny vytáhnout, pak rukou udeřit do obličeje a pálkou do nohy. Druhý z pachatelů měl svoji oběť říznout do předloktí ruky," řekla svitavská policejní mluvčí Anna Štegnerová.

Jelikož útok neustal, měl přepadený pachatelům ukázat obsah své peněženky. Z ní si „lupiči" měli vzít dvoutisícovou hotovost. 

„Pak prý nasedli do černého vozu a odjeli směrem na Litomyšl," uvedla Štegnerová s tím, že se okamžitě po ohlášení rozjela pátrací akce.

„Zkušeným kriminalistům však neuniklo, že způsobená zranění by nemusela odpovídat způsobu napadení, který řidič uváděl. Navíc se přepadení mělo odehrát před osmou hodinou ráno v místě, kudy projíždí spousta vozidel a člověka s baseballovou pálkou by si dozajista někdo z projíždějících řidičů všiml," řekla Štegnerová. Dodala, že po necelých třech hodinách cizinec kriminalistům nakonec řekl, jak to bylo doopravdy.

Za smyšlenou historkou stála vlastně obava ze ztráty zaměstnání. Řidič měl totiž údajně na hranicích s Českou republikou ztratit svěřenou hotovost.
Poblíž Cerekvice nad Loučnou svůj kamion odstavil a vymyslel si ono loupežné přepadení. „Aby vše vypadalo věrohodně, zranění si měl způsobit sám a popis pachatelů i celého přepadení si důkladně promyslel. Jenže netušil, že s touto historkou u kriminalistů na Svitavsku nepochodí," poznamenala mluvčí.

Domluva s kumpánem: „Uhoď mě do hlavy"

Příběh s dramatickou zápletkou si v polovině června vyslechli i trutnovští policisté. Obrátil se na ně třiačtyřicetiletý muž, který na tísňovou linku oznámil nález zraněného mladíka. 

Šetřením na místě policisté zjistili, že devatenáctiletého mladíka měl při opravě auta napadnout neznámý pachatel, který mu měl odcizit sto tisíc korun.
„Po několika hodinách kriminalisté zjistili, že si mladík vše vymyslel. K uvedenému jednání opravdu došlo, ale jak přepadení, tak i následná krádež finanční hotovosti byla předem důmyslně připravena," řekl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner s tím, že mladík se dohodl s jedním ze spolupachatelů ve věku osmnácti let.

Řidič  dobrovolně souhlasil s úderem do hlavy a  poté již jen předstíral bezvědomí a čekal na osobu, která si „vážně zraněného muže" všimne a celý případ oznámí na patřičná místa.  Každý člověk by si měl uvědomit, že při oznámení jakéhokoliv smyšleného případu zatíží značný počet policistů, kteří by mohli místo prověřování nepravdivých informací pracovat na mnohem důležitějších případech. Navíc „pohádkářům" hrozí finanční pokuta či dokonce vězení.