Petr Falta (44) z Borové na Náchodsku musí podle rozsudku poškozeným jejich peníze vrátit. To je však nepravděpodobné. Zmizel totiž v Brazílii a nikdo neví, kde nyní je. Jeho advokát se proti rozsudku odvolal.

Hlavní líčení se konalo bez Falty, před soud zato vystoupila řada těch, od nichž v letech 2007 až 2012 vymámil peníze, aby je údajně výhodně investoval. „Vylákané finanční prostředky nepoužil ve svém soukromém podnikání, ale pro svoji potřebu. Ve smluvených termínech ani později až dosud je nevrátil a dne 2. července 2012 uprchl z území České republiky," uvedl v rozsudku předseda senátu Luboš Sovák.

Skutečnost, že Falta dluží lidem velké peníze, vyšla najevo krátce po jeho útěku. Zpočátku se hovořilo o deseti milionech korun, částka však postupně narostla do závratné výše.

Falta, který byl známý jako šikovný truhlář, na to šel chytře. Získával si důvěru movitých lidí, pro které pracoval, nebo je kontaktoval přes své známé. Pak se jim svěřil, že ví o zajímavé investici, ale potřeboval by na ni peníze.

Pouta. Ilustrační foto.
Za nepovedenou krádež tři roky

„Řekl mi, že má dobrý byznys, a jestli bych mu zpočátku nemohl pomoci," uvedl u soudu jeden z poškozených.

On i další svědkové vyprávěli, že Falta plánoval výhodnou koupi bývalých armádních lesů nebo levných zásob dřeva ze skladů zrušené sušické sirkárny, sliboval investice do výroby desek či eurooken, případně se mu naskytl nákup levných lesů na Slovensku, v Bulharsku nebo Rumunsku…

Zpočátku vše fungovalo, Falta peníze brzy vracel i se slíbenými částkami, lidé byli spokojeni a půjčovali mu znovu a znovu. „Všichni jsme se chytili na vlastní hamižnost," konstatoval poškozený, kterému Falta dluží 12 milionů korun.

Truhlář před českou spravedlností uprchl do Brazílie, tam ho však i s přítelkyní zatkla policie, když přišla na to, že má padělané doklady. Brazilské soudy mu udělily 16 let vězení za úplatkářství, používání falešných dokladů a zločinné spolčení. Později byl však z vězení propuštěn, zmizel a není známo, kde je.

Prodával retro cedule, neměl autorská práva
Prodával retro cedule, neměl autorská práva