V obou projednávaných kauzách neváhali podle obžaloby lidé vztáhnout ruku na bezbranné děti. Jedno dítě trýznivé zacházení nepřežilo, druhé v důsledku zvláštní  „péče" osleplo.

Bezcitná „starost" 
o nemocné batole

V pondělí se před soudní tribunál postaví Martin Trávníček a Monika Trávníčková.

Obžaloba dvojici klade za vinu, že ač byli seznámeni se zdravotním stavem tříměsíčního batolete, poškozením jeho srdce a prodělanými operativními zákroky v kardiocentru fakultní nemocnice, úmyslně nedodržovali doporučený léčebný a ošetřovatelský postup při péči o takto zdravotně postižené dítě a současně úmyslně zanedbávali základní pečovatelské postupy. Batole také měli týrat.

Kromě trýznivého nakládání mu neprojevovali dostatek citu a posměšně jej nazývali označením „tchoř" a častovali dalšími hrubými nadávkami.
Jednání obžalovaných pokračovalo až do 17. 7. 2011, kdy díte muselo být z důvodů křečí a dušení převezeno  do nemocnice v důsledku fyzického napadení obžalovaným Martinem Trávníčkem. V důsledku zranění došlo u dítěte ke ztrátě zraku obou očí a ke zpomalenému až značně opožděnému vývoji.

Plačící děvčátko měl umlčet navždy

Ve čtvrtek se hradecký krajský soud začne zabývat kauzou obžalovaného Davida Zemana.  Spis mu klade za vinu, že 16. prosince minulého roku krátce po půlnoci neunesl pláč malé holčičky, která jeho následné jednání nepřežila.

„Aby se již mohl konečně vyspat, uchopil ji tím způsobem, že ji držel před sebou oběma rukama v podpaží kolem hrudníku. Jeho palce se dotýkaly její spodní čelisti a jeho ukazováčky podpíraly temeno. Se slovy, Nech toho, už konečně spinkej, s ní prudce 10 až 15 vteřin třepal, vědom si toho, že holčičce  tak může způsobit těžkou újmu na zdraví," stojí v obžalobě s tím, že jí takto způsobil několik oděrek a podlitin na hlavě.

Dívka podle spisu dále začala krvácet do mozku, kde se jí utvořil těžký otok.

„Dívce takto způsobil takzvaný shaken baby syndrom, přičemž poškozená v důsledku těchto poranění zemřela," stojí v obžalobě.