Více než dvě stě padesát tisíc korun museli policisté „nabídnout“ muži, který v internetové aukci na serveru aukro.cz nabízel nejrůznější vojenská vyznamenání, historické dokumenty a dokonce i bojovou zástavu.

Poté, co obchod domluvili, se sešli na dohodnutém místě v Kolíně, věci zabavili a 54letého muže z Pardubic zatkli i s jeho 41letým komplicem.
Ještě předtím navštívili jednu z kolínských bank, kam chtěl podezřelý předem poslat peníze na svůj účet.

„Věci, mezi kterými byl třeba i Řád bílého lva, zmizely na začátku devadesátých let z posádky v Havlíčkově Brodě. Letos v březnu se po nich začal shánět Vojenský historický ústav a zjistilo se, že chybějí. Ve spolupráci s Vojenskou policií Praha se nám je podařilo opět objevit,“ řekl Deníku Pavel Just, vedoucí 8. oddělení policejního obvodu Praha I, který měl se svými kolegy celou akci na starosti.

Muž, který věci na internetu nabízel, byl prozatím obviněn ze zatajování nálezu, za což mu hrozí až tři roky vězení. Doposud není jasné, jakou roli ve zmizení cenností hrál. „Kriminalisté zkoumají, jak se k nim dostal. On tvrdí, že je amatérský sběratel vojenských insignií a tyto předměty koupil před pěti lety na burze od jiného sběratele,“ zavádí do vyšetřování Just.

Zajištěné exempláře budou navráceny Vojenskému historickému ústavu.