„Bude to běžný výkon služby s přihlédnutím, že je 11. září. A i kdybychom navíc nějaká opatření dělali, rozhodně bychom je z taktických důvodů nespecifikovali,“ řekla pardubická krajská policejní mluvčí Markéta Janovská. Na po zuby ozbrojené hlídky v ulicích, jaké znají třeba Pražané z konce září před pěti lety, tedy nedojde. Tedy – pokud se skutečně nikde nic nestane.

Zvláštní opatření neplánují na víkend ani vedení obou východočeských krajů.

A je pravdou, že nedělnímu obědu před vzpomínkou na tehdejší oběti útoků na newyorská „Dvojčata“ dá přednost i většina Východočechů. „Ve své praxi nevnímám, že by se toto datum nějak výjimečně promítalo do myslí lidí. Ti teď řeší hlavně jiné věci, například své existenční problémy,“ poznamenala hradecká psycholožka Kamila Thiele.

„Domnívám se, že se toto datum nezařadilo po bok 21. srpna 1968 či 28. září 1938. Mnoho lidí zářijové útoky na USA ovlivnily a budou si je asociovat se svými zážitky. Domnívám se, že téměř každý člověk si ještě dnes bude pamatovat přesně, co ten den dělal. Pozdější informace, ze kterých zjistili, že se našeho národu netýká a že další světová válka nezačne, však vedly k tomu, že se mnoho lidí z tohoto zážitku oklepalo a dál si vedou svůj každodenní život,“ dodala psychožka.

zpravodajové Deníku