Tragická událost se stala před dvěma lety v obci Bílý Újezd na Rychnovsku. Podle obžalovaného jí předcházely dlouhodobé rozbroje, podle svědků dokonce domácí násilí.

Osudného dne nad ránem, když byli oba manželé pod vlivem alkoholu, vyrobil Geltner z papírových letáků kouli o velikosti kopacího míče, zapálil ji zapalovačem, nechal rozhořet a pak ji hodil do obývacího pokoje, kde spala jeho osmapadesátiletá manželka, která měla v krvi asi 2,7 promile alkoholu. Pak si odešel před dům zakouřit.

„Od hořící koule začalo hořet vnitřní vybavení pokoje, což Geltner sedící venku u domu zjistil až po několika minutách, když oknem zpozoroval v obývacím pokoji světlo od ohně," uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Geltner se proto vrátil do domu, pokoušel se požár uhasit dešťovou vodou, kterou si nosil zvenku, ale marně.

Manželku se mu z hořícího domu nepodařilo vynést. „Ven jsem ji nedostal. Byla jako pytel brambor," vypověděl obžalovaný. Ponechal ji tedy jejímu osudu a utekl.

Ohněm na ženu útočil už dříve

Zatímco v přípravném řízení se doznal, že hodil do místnosti hořící papírovou kouli, protože měl na manželku vztek, ve čtvrtek se snažil tvrdit, že požár vypukl od hořící cigarety, když manželka kouřila v posteli.

„Říkal jsem jí: „Prosím tě, nekuř v posteli, může dojít k nejhoršímu," vypovídal včera muž. Papírovou kouli prý vyrobil, aby s ní zapálil krb. Když ji však do krbu hodil, odrazila se podle něj od dřeva zpět do místnosti.

Jenže u soudu vyšlo najevo, že mezi manželi, kteří spolu žili deset let, byly neshody a u několika konfliktů musela dokonce zasahovat policie. Geltner nepracoval, oba živil ženin šestitisícový důchod. Žili v roubence, kde byla odpojená elektřina i voda, okna bez skel byla pobitá prkny.

Obžalovaný navíc doznal. že už předtím dvakrát podpálil manželčin gauč, jednou dokonce v době, kdy na něm žena ležela. „Jednou jsem z tlakové láhve pouštěl do místnosti, kde byly manželka a její dcera, plyn a škrtal jsem zapalovačem. Nedokážu vysvětlit, proč jsem to udělal," řekl soudu.

Ano, pila. Ale já se jí vůbec nedivím

Neshody s manželkou vysvětloval jejím nadměrným pitím. „Nestarala se o domácnost, neměli jsme ani sociální zařízení," stěžoval si. Sám však přiznal, že jí dovážel víno.

Zcela jiný pohled na jejich soužití soudu předestřela dcera mrtvé ženy. „Moje matka byla týraná. Mlátil ji, rozbil jí hlavu a vyrazil přední zuby," vypověděla. Geltner prý manželku bil protože po něm chtěla, aby si našel práci. „Když nechala zasklít okna, on je zase vyflákal," řekla dcera.

Podle ní se situace mezi partnery stále vyhrocovala, Geltner ženu zamykal v domě, ona však nechtěla z roubenky odejít ani poté, co zapáli gauč a ohrožoval ji plynovou lahví. „Ano, pila. Ale já se jí vůbec nedivím," prohlásila svědkyně.

Geltnera obžaloba původně vinila z usmrcení z nedbalosti, senát Krajského soudu v Hradci Králové však včera došel k názoru, že ve skutečnosti šlo o vraždu.

Kromě desetiletého trestu musí Geltner zaplatit pozůstalým 2,25 milionu korun jako nemajetkovou újmu.

Rozsudek zatím není pravomocný.