Během jednoho měsíce museli společné obydlí opustit hned tři muži. Kvůli domácímu násilí je vykázali policisté. Prvnímu vykázání předcházelo oznámení devětapadesátileté ženy, která policistům sdělila, že je již od letošního srpna do současné doby obětí neustále se opakujícího vulgárního a fyzického napadání ze strany svého jednašedesátiletého manžela.

K útokům docházelo vždy ve společném rodinném domě v Hradci Králové, v momentě, kdy byl muž pod vlivem alkoholu. Celé jednání vyvrcholilo začátkem listopadu v odpoledních hodinách, kdy měl manželku v opilosti po předchozí hádce znovu fyzicky napadnout. Přivolaní policisté provedli u podezřelého dechovou zkoušku, při které mu naměřili téměř tři promile alkoholu v dechu. Muž proto skončil na protialkoholní záchytné stanici a druhý den si od policistů převzal záznam o vykázání ze společného obydlí a přilehlého pozemku na dobu deseti dnů. Za to je navíc důvodně podezřelý z přestupku proti občanskému soužití.

Sdělením podezření z nebezpečného vyhrožování s trestní sazbou až na tři léta a vykázáním na dobu 10 dní skončil incident, který se odehrál začátkem listopadu v jednom bytě na Moravském Předměstí v Hradci Králové. Z tohoto jednání je důvodně podezřelý devatenáctiletý mladík, který v podnapilém stavu opakovaně vyhrožoval svojí přítelkyni. Při incidentu měl dívku fyzicky napadnout, a dokonce jí vyhrožovat nůžkami v ruce ublížením na zdraví. Nůžky navíc zabodnul do matrace gauče, na kterém poškozená seděla. Jak se později ukázalo, mladík rozhodnutí soudu o povinnosti zdržet se setkávání s dívkou a jakýmkoliv způsobem ji obtěžovat nerespektoval. Začátkem prosince ji naopak i přes zákaz osobně kontaktoval a opět i fyzicky napadl. Policisté proto zahájili úkony trestního řízení pro maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání s trestní sazbou až na tři roky a případ předali kolegům ze služby kriminální policie. Přestupku proti občanskému soužití se měl v polovině listopadu dopustit také jednatřicetiletý muž, žijící společně se svými prarodiči ve věku 79 a 84 let v jednom bytě v Hradci Králové. Seniory měl podle zjištění policie nejméně po dobu dvou let opakovaně hrubě vulgárně urážet a minimálně ve dvou případech je napadnout také fyzicky. K tomuto jednání mělo docházet jak pod vlivem alkoholu, tak i v době, kdy byl muž střízlivý. Naposledy vnuk tímto způsobem napadl své prarodiče dne 17. listopadu poté, co mu babička chtěla pomoci při přípravě oběda.

Kromě verbálního a fyzického napadení navíc poškodil v bytě troje dveře a způsobil tak několikatisícovou škodu. Senioři však nakonec našli odvahu a rozhodli se obrátit o pomoc na policii.

Protože se intenzita urážek a agresivních projevů, spočívající i v ničení majetku, v posledních týdnech zvyšovala, využili policisté svého práva a agresora po tomto incidentu na deset dní ze společného obydlí vykázali.   (lb)