V pondělí o tom rozhodl hradecký okresní soud. „Obžalovaného jme vzali do vazby. Panují zde obavy, že by mohl uprchnout a skrývat se před trestním stíháním," vysvětlil své rozhodnutí soudce okresního soudu Pavel Trejbal. Dodal, že muž svoji trestnou činnost před soudem doznal.

Vyvrcholení dlouhodobých neshod?

K nešťastné události došlo v sobotu v Letohradě na Orlickoústecku. Policii na místo činu zavolal sám pachatel.

„Kriminalisté za účasti státní zástupkyně vyslechli třiatřicetiletého podezřelého. Muž se přiznal k vraždě své devětapadesátileté matky," informovala v sobotu krajská policejní mluvčí Eva Maturová. Dodala, že jeho jednání údajně předcházely dlouhodobé vzájemné neshody. „Muž se doznává ke všemu, po spáchání činu sám přivolal kriminalisty," uzavřela mluvčí Eva Maturová.

Tragédie Letohradem otřásla. „Je to rodinné neštěstí. Důležité ale je, že policie má vraha," reagoval starosta Petr Fiala. Rodina, v níž k tragédii došlo, podle něj nebyla problematická: „Před lety sice pachatel asi měl nějaké psychické problémy, ale že by se s nimi často něco řešilo, to ne."

Někteří místní lidé spekulují o zvlášť brutálním činu, syn měl matce údajně zasadit ránu sekyrou. Této teorii  nahrává i výše trestu, který vrahovi hrozí. Podle mluvčí Evy Maturové mladému muži za vraždu spáchanou zvlášť surovým způsobem hrozí odnětí svobody na dvacet let, nebo dokonce doživotí.  ⋌(pv, miš)