Dva rozdílné pohledy na čin

Soud muže do vězení poslal za to, že předposlední lednový den letošního roku v chatové kolonii na okraji Pardubic osmatřiceti ranami nožem usmrtil svého soka v lásce.

Kaplan se k činu doznal, avšak od začátku tvrí, že šlo o sebeobranu.

Podle něj se k příteli jeho bývalé přítelkyně vydal pouze proto, aby ho poznal a předal mu balíček tabáku, který u něj doma nechala jeho expřítelkyně. Ovšem zprvu přátelská debata se podle Kaplana změnila v boj o holý život.

„Chvilku jsme si povídali. Pak na mě začal řvát, že se mu nelíbí, že se stýkám s jeho přítelkyní, se kterou jsem se před pár měsíci rozešel. Řekl jsem mu, že je to snad její věc a že jsme jen kamarádi," uvedl u soudu Kaplan.

Dodal, že po těchto slovech se na něj sok vrhl a muži se začali prát. „Při potyčce Martin vytáhl pistoli a vystřelil na mě. Vzpomněl jsem si, že mám v batohu, který se nám při rvačce motal mezi nohama, nůž, který s sebou nosím do lesa. Vytáhl jsem jej a bodl jsem," uvedl u soudu Kaplan.

Dodal, že po bodnutí slyšel, jak Marinovi S. pistole v ruce stále cvaká. „Bál jsem se o svůj život. Bránil jsem se a bodal jsem stále dál," řekl muž. Pak si prý na nic nepamatuje.

Soudní znalkyně z oboru psychologie Lenka Čermáková před soudem uvedla, že Kaplan, který je podle jejího zjištění nadprůměrně inteligentní, neunesl rozchod s přítelkyní a chtěl ji získat zpět. „Ne však za každou cenu. Podle mě se rozhodně nepřipravoval na vraždu. Jen chtěl svého soka poznat a zjistit své šance," řekla znalkyně s tím nůž v batohu mohl mít jen jako pojistku případného konfliktu.

„Pak je však otázkou, kdy nůž použil. Jestli ještě předtím, než na něho druhý muž vytáhl pistoli, nebo v okamžiku, kdy po něm vystřelil. V prvním případě by to bylo z jeho agrese, v druhém ze strachu o život. Právě ta druhá varianta se mi zdá pravděpodobnější," uvedla znalkyně Čermáková a dodala, že se podle ní rozhodně nejednalo o plánovaný čin. „S jeho inteligencí by postupoval jinak. Vše vyplynulo z aktuální situace,"
Na otázku soudu, proč sokovi zasadil takový počet ran, znalkyně odpověděla. „Emoce a strach o život u něho v tu dobu hrály větší roli, než rozum. Bodat přestal až v okamžiku, kdy se uklidnil a od protivníka mu již nehrozilo žádné nebezpečí."

Rozsudek, podle něhož má Kaplan zaplatit pozůstalým oběti takřka milion korun, není pravomocný.