Případ Lukáše Nečesaného (25), který byl za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích odsouzen ke třináctiletému vězení, se opět vrátí ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který původní rozsudek zrušil. Informaci přinesla Česká televize.

U hradeckého Krajského soudu by však měl věc řešit jiný senát, než který vynesl odsuzující verdikt. "Zatím se k tomu nemůžeme vyjádřit, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno všem účastníkům řízení," řekl Deníku mluvčí soudu Jan Kulhánek.

Podle informací Deníku by na místě předsedy senátu měl namísto soudce Jiřího Vacka být soudce Miroslav Mjartan.

Nejvyšší soud nařídil nové projednání případu už podruhé. Na sklonku loňského roku navíc Nečesanému přerušil výkon trestu.

Ztráta paměti

Brutální útok v hořickém kadeřnictví se odehrál v únoru 2013. Pachatel vešel do provozovny těsně před koncem pracovní doby, kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Kadeřnice po útoku trpěla vážnými výpadky paměti. U soudu řekla, že pachatelem byl mladý muž, ale že by ho nepoznala. Při dalším hlavním líčení už však Nečesaného jako pachatele označila.

Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl a chtěl se nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Policii se později přihlásil jako svědek, brzy na to byl však obviněn z pokusu o vraždu. Soud při rozsudku vycházel například i z pachových stop, které se našly na místě činu. U soudu také vypovídal bývalý spoluvězeň Nečesaného, který tvrdil, že se mu mladík k činu přiznal.

Lukáš Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové.
Vrchní soud potvrdil 13 let pro Nečesaného

Podle předsedy senátu Krajského soudu JiříhoVacka vedly Nečesaného k činu zištné pohnutky. V té době měl totiž dluhy. U hlavního líčení vyšlo mimo jiné najevo, že kradl rodičům peníze a elektroniku.

Královéhradecký soud mladíkovi původně uložil 16 let vězení, Odvolací pražský Vrchní soud verdikt o tři roky zmírnil s tím, že údajný pachatel je mladý a že možnost nápravy je vysoká.

Odsouzený pak podal dovolání k Nejvyššímu soudu, později je vzal zpět a krátce nato se do případu vložila tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková, která podala stížnost pro porušení zákona a žádala, aby NS zrušil pravomocný verdikt a případ vrátil zpět krajskému soudu. Podle ní soudy nevyhodnotily správně všechny důkazy a verdikt vynesly spíše na základě domněnek.

Krajský soud však znovu rozhodl, že Nečesaný půjde na 13 let do vězení, Vrchní soud jeho verdikt potvrdil a Nečesaný podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Na nové hlavní líčení čeká na svobodě.